Nagyon hasznos, ha előre időzítünk posztokat, de ugyanakkor veszélyekkel is járhat.

A marketingesek kifejezetten örülnek annak a lehetőségnek, hogy például a Facebookon vagy a Twitteren be lehet időzíteni posztokat. Hiszen a közösségi médiával foglalkozni nagyon időigényes dolog, sokkal kevesebb szabadideje marad az embernek, mint ahogyan azt mások gondolnák.

dreamstime_s_53294592

Persze ideális esetben valaki mindig ott ül a gép előtt, és reagál a felhasználók kommentjeire, vagy egy adott hírre egy csattanós, vicces posztot megír – de valljuk be, emberek vagyunk, nem gépek, nem lehet 0-24-ben a közösségi csatornákat böngészni. Részben ezért is jöttek létre olyan szolgáltatók, mint például a Hootsuite, a Buffer, vagy a SpreadIt, amelyek felületéről egyszerre több csatornát is kezelhetünk, illetve időzíthetjük a bejegyzéseinket. A socialmediaweek.org szerint pedig még több közösségi oldal bevezetné az időzítés lehetőségét – az Instagramon például mi már nagyon várjuk ezt a funkciót.

A hasznosság mellett azonban oda kell figyelni arra is, hogy nem feltétlenül az a célszerű, ha már hetekre előre elkészültünk minden egyes posztunkkal, és azokat beidőzítettük.

Csak azért, mert a posztolással kevesebb időt töltünk (vagy legalábbis egyszerre sokat „letudunk”), az még nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni. Nem szabad abba a csapdába esni, hogy az időzítés után nem figyelünk a felhasználóinkra, a visszajelzésekre. Hiszen a reakcióinktól, válaszainktól lesz igazán pörgős, „élő” az oldalunk, ezzel lehet megnyerni igazán a követőinket.

Ha pedig már időzítettük a bejegyzéseinket, mindenképp kövessük azoknak az aktualitását. Nyáron jó időről írtunk, a poszt viszont olyan napra van időzítve, amikor szakad az eső? Akkor ezt mindenképp írjuk át. De más, váratlan dolog is közbejöhet. A socialmediaweek.org emlékeztet arra a pár évvel ezelőtti esetre, amikor a Radiohead torontói koncertje elmaradt, mert a színpad még a koncert előtt összeomlott, és egy ember meg is halt. A tragédia után a bulit lefújták, a koncert promójáról szóló időzített posztokat viszont a szervezők elfelejtették törölni.