Érzékenyen érintette a magyarokat is a március 13-i nagy social media leállás. Megkérdeztük Instagram Stories-ban, hogy vészelték át a néhány órás, nehéz időszakot.

„Pánik!!!” – Volt, aki csak így jellemezte a leállás néhány óráját, de nem ő volt az egyedüli, akit ilyen érzékenyen érintett az eset: „Inkább a vizet vegyék el tőlünk, mint az Instagramot!” – írta egy másik kétségbeesett felhasználó.

 „Megrendült a bizalmam, hát milyen szolgáltatás ez, hogy csak leáll?” – válaszolta valaki, aki talán soha többé nem képes úgy szörfölni a közösségi média felületeken, mint előtte. Valaki pedig bár érezte a leállás nehézségeit, a családi élet még nagyobb feladatok elé állította: „Az üzemzavar kiborít, de a telót félredobni kisebb kihívás volt, mint a kádba imádkozni a lányomat.”

„Ideges voltam, mert nem tudtam hirdetést posztolni.” – írta megint más, akit a munkájában akadályozott a Facebook és családja átmeneti elérhetetlensége. Egy influencer pedig ennél nyersebb volt: „Sz*r volt, mert nem tudtam posztolni a követőimnek.”

Valaki megvilágosult a néhány órányi social media rehab alatt: „Huh, megdöbbentett, mennyire frusztrálttá tett. Hirtelen nem tudtam mit kezdteni magammal. Aztán rájöttem, hogy van élet a social médián kívül is, és hogy mennyire a rabjává tesz ez a szar. Amúgy én bevezetném, hogy heti egy nap blokkolnám a social media felületeket. Tessék kommunikálni!”

És volt valaki, akinek fel sem tűnt a leállás. Na nem azért, mert nem él a platformok adta lehetőségekkel: „Ugyanúgy nyomkodtam, nem tűnt fel, hogy leállt.”

Nos… erre nem is tudjuk, mit mondjunk.

Persze sokaknak jutott eszébe a régi világ, mikor még nem volt közösségi média. Ők hamar más elfoglaltságot találtak: „Nem nagyon rázott meg. Végre befejeztem egy jó könyvet is.”

Nagy öröm, hogy szinte minden nyilatkozó könyvet vagy magazint vett a kezébe. Néhányan még a Netflix előtt ültek, volt, aki a gyerekivel játszott, más digitális grafikus csempéket gyártott…

…Valaki pedig képtelen volt szabadulni a közösségi média világából: „Snapchaten csináltam TikTok videókat!”

A kérdés már csak az, hogyan lehet posztolás nélkül olvasni?