Idén 15 éve, hogy Mark Zuckerber “életre keltette” a Facebookot, aminek az elmúlt másfél évtizedben kétmilliárdnál is több aktív felhasználója lett. Ugyan kevesen gondolnak rá, de ez egyben azt is jelenti, hogy egyre több olyan regisztráció található a legnagyobb közösségi oldalon, ami halott emberekhez tartozik, és ez a szám az évek múlásával egyre csak nőni fog.

Valószínűleg azt is kevesen tudják, de a Facebook meglehetősen érdekesen kezeli az elhunytak profiljait: nem törlik automatikusan őket, és hozzátartozóként is csak annyit kérhetünk, hogy a Facebook nyilvánítsa emlékoldallá a profilt, így a későbbiekben az illető nem tűnik fel a születésnapi emlékeztetőkben, és a Kit ismerhetek? ajánlóban sem.

Emlékoldallá alakított profil – Forrás: Facebook

Amivel érdemes még tisztában lenni, hogy jelenleg mindenki számára adott a lehetőség, hogy még életében hagyatéki kapcsolattartót jelöljön ki, aki a halálunk esetén rögzített bejegyzést helyezhet el a profilunkon, válaszolhat az ismerős jelölésekre, átállíthatja a profilképet – ugyanakkor ez senkit nem jogosít fel arra, hogy bejelentkezzen a fiókba, és a korábbi posztok, illetve az ismerősök törlésére sincs lehetőség.

Írjuk most mindezt azért, mert a Facebook a napokban kezdte elérhetővé tenni a vadonatúj Tributes szekciót az emlékoldallá alakított profilokon. Ez egy olyan üzenőfalszerű felület, ahol az ismerősök és barátok posztok formájában emlékeket oszthatnak meg az elhunytról. Az új moderálási lehetőség ugyanakkor a hagyatéki kapcsolattartók feladata: módosíthatják a posztok láthatósági beállításait, sőt akár törölhetik is azokat.

Az új funkció egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető, de az új lehetőségről beszámoló Mashable portál szerint a fejlesztés hamarosan élesedni fog a világ minden részén.

Forrás: Mashable