Olyanok is megkapták az új albumot a készülékükre, akik nem akarták.

Tim Cook, az Apple feje, illetve Bono izgatottan és lelkesen jelentették be a héten, hogy az U2 új albumát ingyen lehet letölteni az iTunes-ból – azonban ennek nem mindenki örült maradéktalanul. Mindez az Apple keddi sajtóeseményén derült ki, és elsőre egyáltalán nem tűnik rossz dolognak, sőt, kifejezetten szép gesztus volt a részükről. Az viszont már annál kevésbé, ahogyan ezt megoldották.

Akiknek ugyanis az van beállítva a készülékükön, hogy minden olyan zene legyen azon rajta, amit megvásároltak az iTunes-on, a U2 új albuma, a Songs of Innocence is lejött. Tehát az Apple automatikusan úgy kezelte, mintha kérték volna, függetlenül attól, ez megtörtént-e. De ha a felhasználó nem is választotta az automatikus letöltési lehetőséget, a lemez felkerült a iCloud-ba. Ráadásul nem is olyan egyszerű eltüntetni egyik helyről sem, hiszen csak manuálisan, Macről vagy PC-ről lehet letörölni.

A felhasználók jogosan akadtak ki az Apple-re, és felemlegették a Samsung tavaly júniusi, hasonló akcióját. Akkor Jay Z albumát tölthették le ingyen azok, akik Samsung Galaxy S III, Galaxy S4, vagy Galaxy Note II készülékeket vásároltak. Az a nagy különbség, hogy a zenét ekkor nem töltötték rá automatikusan a telefonokra, hanem tényleg csak azok töltötték le, akik valóban akarták az albumot. Az Apple eljárásával ezzel szemben felhasználók százmillióira kényszerítette rá a U2-t, meg sem kérdezve őket.

A Bloomberg írása szerint több mint 800 milliónyi felhasználó használja az iTunes-t. Érdekesség, hogy a U2 körülbelül 150 millió albumot adott el – összesen.