Az Instagram fotómegoszó alkalmazás, amely a Facebook tulajdonában van, nemrég indította el új funkcióját, amivel a felhasználók 15 másodperces videóklippeket készíthetnek. Ez a lépés gyaníthatóan a rivális Vine ellenében történt, amely gyorsan növekszik 2012-es indulása óta – írja a Practical Ecommerce.

Az értékesítésben utazók már felugrottak az Instagram videó vagonjára és kreatív utakon járva promotálják márkájukat és termékeiket. Itt van hat példa.

1. Lululemon

A #justmymat hashtag kampány részeként a sportkellékeket árusító Lululemon gyorsan elsajátította a funkció használatát. Ebben a videóban egy éppen tornázó hölgyet látunk a háttérben felbukkanó különböző tájakkal. A Vine-hoz hasonlóan az Instagram is kihasználja a „stop-motion” technikákat.

2.ReStockIt.com

Az irodaszerekkel kereskedő ReStockIt.com nemrég indította el első Instagram videósorozatát. A „Revenge of the Interns”, azaz „A gyakornokok bosszúja” című humoros alkotások a cég hét gyakornokát mutatják be, miközben a főnökeik bosszantják őket.

A ReStockIt az Instagramot használja publikációs eszközként és a Twittert, a Facebookot és a Google+-t megosztásra. A sorozat ezenkívül a cég blogján is nyomon követhető.

3. Swarovski

A kristályok gyártója egy videóversenyt indított az #InstaSparkle hashtaggel. A követőket egy videó beküldésére kérték, amely a valamely kristályukon megcsillanó fényt örökítette meg. A nyertesek egy darab Swarovski Nirvana Jewelry tulajdonosai lesznek.

4. Topshop

A ruházati ágban utazó Topshop saját termékeit mutatja meg Instagram videókon keresztül. A cég egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy első alkotásuk több mint 2000 lájkot kapott a publikálást követő néhány percben. A hasonló profilú cégek, így a Burberry, a Gap és az Urban Outfitters szintén használják a funkciót.

5. Sabo Skirt

Egy kisebb üzlet, a Sabo Skirt mostanában fedezte fel az Instagramot termékei promotálására. Ez a „színfalak mögötti” videó egy új print dizájnt mutat be.

6. Zappos

A cipőket forgalmazó Zappos – amely közösségi média erőfeszítéseiről ismert – Instagram portfóliójában egy videót találhatunk, mely a #lacostecrochunt hashtaget használja és kreatívan alkalmazza a „stop-motion” animációt.

Instagram vs. Vine

Néhány pont, amelyben különbözik egymástól az Instagram videó és a Vine:

 • Videó hossza: A felhasználók 15 másodperces felvételt készíthetnek. A Vine esetében 6 másodperc a limit.
 • Videó filterek: Az Instagram 13 szűrőt ajánl specifikusan a videókhoz. A Vine egyet sem.
 • Borítókép: A felhasználók kiválaszthatják kedvenc jeleneteiket, hogy borítóképként használják, amelyre rá kell kattintani a videó megtekintéséhez. A Vine platformján automatikusan elindulnak a videók.
 • Videó szerkesztése: Az Instagramnál beépített szerkesztési lehetőségek vannak, a Vine ezt nem teszi lehetővé.
 • Videó lejátszási módja: Az Instagram videók lejátszás után megállnak. A Vine videók lejátszása végtelen.
 • Facebook megtekintés: Az Instagram videókat a Facebook hírfolyamban is meg lehet tekinteni. A Vine videókat csak a Facebookon kívül.
 • Videó beágyzása: Mind az Instagram, mind a Vine biztosít HTML kódot, hogy beágyazhatóak legyenek a videók a weboldalakon. A Vine viszont egy JavaScript fájlt is ad, amely bonyolíthatja a beágyazást az összes tartalomkezelő platformon.

Tippek Instagram videó használatához

Az Instagram 5 bevált gyakorlatot listáz a blogján.

 1. Oszd meg az élményeidet: Ez jelentheti például „színfalak mögötti” jelenetek megmutatását, hasonlót ahhoz, amit a Sabo Skirt készített.
 2. Generálj események iránti elkötelezettséget: Az eladók például videókat készíthetnek, amelyek egy speciális értékesítési promócióhoz vezetnek.
 3. Hozz létre konzisztens tartalmat: Sok üzlet rutinosan posztol képeket Instagramra. Most már arra is bátorítják őket, hogy  keverjenek videót a felhozatalba.
 4. Tedd felfedezhetővé a tartalmat: Használj hashtageket, hogy könnyebben megtalálhatók és megoszthatók legyenek a videók!
 5. Használd a filtereket: Az Instagram 12 szűrője még több kreativitást tesz lehetővé a videó tartalom készítésekor.

Introducing Video on Instagram from Instagram on Vimeo.