Emlékeztek Karen X. Cheng vírusvideójára, amelyben végignézhettük, hogyan tanult meg egy év alatt táncolni? A Fastcompany.com oldalán megosztotta az olvasókkal, miként érte el, hogy ilyen sikeres legyen a videó.

1.  Ne legyél „túl jó” a marketinghez!

Ha olyan sok energiát fektetsz a videódba, miért várnál pusztán a szerencsére? Nyeld le a büszkeségedet! Engedd küzdeni a munkádat! Írd meg a marketing tervet! Az alábbiakban elolvashatod, hogyan kell.

2. Értsd meg, hogyan lesznek népszerűek a dolgok az interneten!

Látod a videókat YouTube-on több milliós megtekintésekkel és azon gondolkozol, mégis honnan származnak?

Az enyém, melynek címe „Girl Learns to Dance in a Year”, így lett vírusvideó:

3014984-inline-adc2f134-2340-4867-9242-836233e88583

1. nap: 80 ezer megtekintés

Posztoltam Facebookra, Twitterre, valamint olyan közösségi média oldalakra, mint a Reddit és a Hacker News. Személyesen megkértem néhány barátomat, hogy ők is osszák meg. Ismert táncosoknak tweeteltem a videót. Elküldtem bloggereknek, akik foglalkoztak már más vírusvideókkal. A próbálkozásaim közül a Reddit fizetődött ki. A „GetMotivated” aloldal tetejére került. Az ebben a cikkben leírt tanácsokat követtem hozzá.

2. nap: 800 ezer megtekintés

A bloggerek, akik látták a videót Redditen, elkezdtek cikkeket írni róla. Először Kottke, majd olyan oldalak, mint a Mashable, a Jezebel és a Huffington Post. A blogok rengeteg forgalmat hajtanak. Minden egyes blog egy hatalmas marketing motor több millió olvasóval és Twitter követővel.

Az ő érdekük az, hogy minél többen megnézzék a cikküket, mert minden egyes megtekintés egy reklám, amely a javukra válik. Értsd meg, hogyan mozog a pénz! Minden a kattintásokról és a hirdetési pénzekről szól!

3. nap: 1,8 millió megtekintés

A videó a YouTube kezdőoldalára került. Próbálj ki sok mindent! Csak egynek kell bejönnie, hogy népszerűvé váljon a videód.

Nekem ez a Reddit volt. Nálad alakulhat másképp is. A célod, hogy az ismert blogok írjanak rólad, mert a marketing erejük egyszerűen hihetetlen.

3. Publikálj hétfőn vagy kedden!

Az emberek a munkahelyükön néznek YouTube videókat és olvasnak híreket. Hétfőn vagy kedden tedd közé a videódat, hogy egy egész heted legyen a nagy pillanatig! A hétvégék lelassítják a sebességet.

Én a keddet választottam, mert akkor azzal vannak elfoglalva az emberek, hogy a hétfői emailjeikkel felzárkózzanak. Szerencsés is voltam az időzítéssel, mert aznap nem volt semmilyen nagy hír. Felejtsd el a vakációt is! Ne akkor posztolj, amikor az emberek nincsenek az irodában!

3014984-inline-youtube-3m

4. Találd ki, kinek érdeke még a videó sikere!

Ha a videód bejön, kik azok az emberek és cégek, akik szeretnének részesedni a sikerből? Ők azok, akik segíthetnek neked. Az én YouTube leírásom tele volt linkekkel, amelyek lehetséges szponzorokhoz vezettek, mint a Lululemon és az American Apparel, amelyeknek a ruháit viseltem. Ott volt a Lift applikáció, amelyet tánc közben használtam és a BART vasútállomás, ahol, valamint a zene, amelyre táncoltam. Ezek mind olyan dolgok, amelyekben hiszek, ezért örömmel generáltam nekik így forgalmat.

Felvettem a kapcsolatot ezekkel a cégekkel és arra kértem őket, hogy osszák meg a videót. Néhány megosztották, néhányan nem. Próbáld meg mindet!

5. Semmi sem számít, ha a videód nem elég jó!

Elérheted, hogy a barátaid megosszák a videót. Ám a tartalom erőssége számít náluk is. Ha komolyan gondolkozol jó tartalom előállításán, olvasd el a Made to Stick című könyvet!

Miért fogják megosztani az emberek a videódat? Akkor osztják meg, ha érzelmeket váltasz ki belőlük. Néhány ezek közül gyorsabban terjed, mint mások, például a félelem, az izgalom, a boldogság, a düh, a szorongás. Az érzelmek, amelyekkel ne próbálkozz: megelégedettség, szomorúság.

6. Mesélj el egy történetet!

A „Girl Learns to Dance in a Year” azért vált vírusvideóvá, mert nem csak egy táncos videó volt a sok közül, amelyben nagyszerű mozdulatok és szuper kameraállások vannak. Nem a tánc minőségéről szólt, hanem arról, milyen kínos volt, amikor elkezdtem és hogyan váltam jobbá a gyakorlással.

És ez nem csak egy sztori a táncról. Ez egy történet egy álomról és arról, milyen az nem tudni, hová jutsz el, ám mégis belevágni. Az emberek sztorikat akarnak. Erről szól a TV, a filmek és a könyvek. Mondj el egy történetet!

3014984-poster-p-1-dancing-youtube-sensation-karen-chengs-10-tips-for-making

7. Rövidíts a videón!

Az első dolog, amit az emberek megnéznek egy videó lejátszásakor, hogy milyen hosszú. Ez segít eldönteni nekik, megnézzék-e. 10 perc: felejtsd el! 2 perc: próbáljuk meg! 30 másodperc: na jó, mehet!

Legyen olyan rövid a videód, amennyire csak lehetséges, miközben megmarad a sztori lényege! A szerkesztő és én órákat töltöttünk másodpercek lefaragásával, hogy az egy percből 51 másodperc maradjon.

8. Írj egy virális címet!

Itt egy gyors teszt. Hogyan fejeznéd be a mondatot?

„Láttad a ________ videót?” Töltsd ki az üres mezőt! Ez a címed.

Itt egy rossz cím: Kalandom a tánccal, Mozgás egy évben

Jobb: Megtanultam táncolni egy év alatt

Legjobb: Egy lány megtanul táncolni egy év alatt

9. Tudd, mire vagy hajlandó!

Mire vagy hajlandó a megtekintésekért? Hajlandó vagy kompromisszumot kötni azért, amiben hiszel? Ha igen, hogyan?

Én is kötöttem kompromisszumot. Úgy gondolom, hogy felnőtt nőkre ne utaljon senki lányokként. A videóm címe mégis az lett, hogy „Egy lány megtanul táncolni egy év alatt”. Egyszerűen jobb kimondani, mint azt, hogy „Egy nő megtanul táncolni egy év alatt”. Úgy éreztem, megéri kompromisszumot kötni.

10. Mit tegyél, ha elterjedt a videód, akár egy vírus?

Az emberek kritizálni fogják a munkádat. Ez jó, mert beszélnek róla. Rengeteg hozzászólás szól arról, milyen szörnyű táncos vagyok és mennyivel rosszabb lettem a 365. napon. Voltak, akik rasszista és szexista kommenteket írtak. Még arról is vitatkoztak, mit jelent a „timelapse” videó. Próbáld meg nem magadra venni mindet! A küzdelem jó.

A vírusvideók rövid életűek. 15 percnyi hírnevet kapsz és a te dolgod, hogy abban a 15 percben annyi ajtót nyiss ki, amennyi csak lehetséges. Alkoss annyi lehetőséget, amennyit tudsz! Ironikus, de azon a héten, amikor publikáltam a videót, alig táncoltam. Nem indultam el ünnepelni. Hazamentem és reagáltam annyi emailre és tweetre, amennyire csak tudtam.

Intézd úgy, hogy a média is találjon fogást rajtad és ne legyen nehéz megtalálni az email címedet! Hamarosan interjúkat fognak kérni tőled. Fogadd el! Etesd a média szörnyetegét!

Találd ki, hová szeretnéd vezetni a forgalmat! Én belinkeltem a blogomat, a honlapomat és a Twitteremet a videónál. Egyetlen dolgot felejtettem el: kihagytam az email feliratkozási lehetőséget a „Dance in a Year” weboldalán. Azóta javítottam. Legyél készenlétben!