Világszerte 533 millió Facebook-felhasználó személyes adatait tették közzé hekkerek. Olyan adatok kerültek napfényre, mint az azonosító, e-mail cím, telefonszám, születési idő, lakóhely vagy a munkahely. 

Mit lehet ezekkel az adatokkal kezdeni? 

Önmagukban nem tűnik olyan veszélyesnek a dolog, de ezek mégis érzékeny adatok. Az e-mail cím és akár egy korábbi szivárgásból ismert jelszópáros segítségével hozzá lehet férni különböző fiókokhoz, ha mindenhol ugyanazt a jelszót használja valaki. De ennél is nagyobb gond, hogy ezek tökéletesen alkalmasak későbbi adathalászásra, amikből sokkal nagyobb gond lehet. Ha jön egy e-mail egy bank nevében, amiben a nevünket se tudják, az a legtöbb embernek feltűnik, hogy család lehet. Ha viszont a teljes nevet, a születési időt, a lakcímet és a telefonszámot is feltüntetik, sokkal meggyőzőbb lehet a csaló levél, és sokkal több áldozatot tudnak rávenni, hogy PIN-kódot, kártyaadatokat adjon le, vagy kártékony program linkjére kattintson. 

Ki érintett? 

Készült egy olyan oldal, ahol ellenőrizni lehet, hogy a magyar felhasználók közül ki érintett. Ehhez elég egy telefonszám vagy egy Facebook-azonosító. Az oldal személyes adatokat nem tárol, a megadott azonosítót vagy telefonszámot is titkosítva kezeli. 

Forrás: kiber.blog.hu