A Gordon Ramsay főszereplésével készülő Kitchen Nightmares című televíziós műsor legutóbbi epziódjában az Amy’s Baking Company nevű éttermet keresték fel Scottsdale-ben, Arizonában. Azonban a nem túl szép beszédéről híres brit séf sem tudta meggyőzni a makacs tulajdonost arról, hogy változtasson. Az epizódra pedig felfigyeltek a Reddit használói, akik aztán elárasztották az étterem Facebook oldalát kommentekkel, amelyek végül egy tragikus közösségi média összeomláshoz vezettek – számolt be az esetről a Mashable és a Business2Community.

Amy és Samy Bouzaglo, az étterem tulajdonosai a kommentelőknek szóló státuszfrissítéseket posztoltak NSFW (Not Safe For Work), azaz durva, megbotránkozást keltő nyelvezet és csupa nagybetű használatával.

Míg a legtöbb ember, aki tanúja volt már trollkodásnak tudja, hogy nem célszerű belefolyni (különösen a Caps Lock használatával), a Bouzaglo házaspár úgy tűnik, megbukott a közösségi média vizsgán.

Amy_s-Baking-Company-Bakery-Boutique-Bistro-1

Amy_s-Baking-Company-Bakery-Boutique-Bistro-2

Amy_s-Baking-Company-Bakery-Boutique-Bistro-3

Amy_s-Baking-Company-Bakery-Boutique-Bistro-4

Amy_s-Baking-Company-Bakery-Boutique-Bistro

A Facebook fiaskó nem az első eset, hogy az étterem megküzd az internettel. 2010-ben a Yelp értékelőkkel keltek harcra olyannyira, hogy arról még a helyi hírek is beszámoltak. Az a perpatvar kicsit sem állította meg a Yelp felhasználóit a negatív kritikák további posztolásában.

Amy_s-Baking-Company-Scottsdale-AZ

A kommentáradat és az azt követő beszéd egy érdekes kérdést vet fel a csoportba verődő – vagy trollkodó – felhasználók internet használatáról a kis üzletek esetében. Ez a jó ügy érdekében történő trollkodás esete lenne vagy a kommentelők már túl messzire mentek?

A tulajdonosok azóta a következőt posztolták az étterem Facebook oldalára, amelyre a felhasználók gyorsan és megfelelően reagáltak. A bejegyzésben leírják, hogy nyilvánvalóan hackelés áldozatai lettek és a helyi hatóságokkal, valamint az FBI számítógépes bűnözéssel foglalkozó egységével együtt dolgoznak azon, hogy ilyesmi többé ne forduljon elő. Továbbá megerősítik, hogy nem ők posztolták „azokat a szörnyű dolgokat”.

Amy_s-Baking-Company-Bakery-Boutique-Bistro-5.jpg-alt-titleAmy_s-Baking-Company-Bakery-Boutique-Bistro-6