A Highlander Honey whiskey tiszteletére a Dewar’s egy egészen új szintre emelte a 3D nyomtatás mesterségét. Mivel a technológia egyre elérhetőbbé válik, kezd halványulni annak varázsa, hogy valami egyszer csak megtestesül a szemed előtt. Így amikor a Dewar’s úgy döntött, hogy készít egy szobrot a Highlander Honey whiskey útnak indítása alkalmából, a 3D nyomtatáshoz a természet erejét hívta segítségül. Mivel a termék nevében is szerepel a méz szó, adta magát az ötlet, hogy a 3D építőmesterek a méhek legyenek – írja a Fastcocreate.com.

A The Ebeling Group, a projekt kivitelezője számára az első lépés annak megértése volt, pontosan hogyan csinálják a méhek azt, amit csinálnak. Egy helyi méhész, Robin Theron segítségét kérték. A méhek természetüknél fogva arra lettek tervezve, hogy méhkasokat építsenek, de mint kiderült, hatszög alakú cellákat is létrehoznak befelé, ahol a királynő tojásokat rakhat le.

Azért, hogy ezt meg tudják tenni egy üveg formájában is, amely egy vizuális metafora a Dewar’s termékére, az Ebeling csapata létrehozott egy 3D modellt, amelyet „építkezésre” használhattak a méhek. Ahhoz pedig, hogy odairányítsák őket, a szobrot befedték egy réteg mézviasszal és egy nagyon halvány hatszög szerkezetű mintával.

Mick Ebeling az ügynökség vezetője és kreatív igazgatója szerint az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy utat biztosítsanak a méheknek befelé és kifelé is a kaptárból. „Nem zárhatod csak be őket egy raktárban, ki kell jutniuk a természetbe, hogy pollent gyűjtsenek” – mondta.

Azt is megtudták, hogy a méheknek igen érdekes életciklusa van, mindössze egy hónapos és csupán 3-4 hétig szorgoskodnak. Ez azt is jelentette, hogy néhányuknak „nyugdíjba” kellett mennie és újakat kellett hozni helyettük.

„Az egyik dolog, amivel nem számoltunk, hogy a méhek nem követik a határidőket. Tovább tartott nekik megépíteni a méhkast, mint gondoltuk. És több méhre volt szükségünk.” – mondta Martha Smith, az ügynökség munkatársa. Az egész folyamat nagyjából hat hétig tartott és két körben kellett pótolni a méheket – közülük az elsőket teljes mértékben el kellett távolítani, mielőtt a második kolóniát beköltöztették. Valamint, hogy megelőzzék a méhkas mézzel való megtelését, ami a természetes funkciója, a királynőt visszavonulva tartották, hogy megakadályozzák a tojásai lerakását.

Amint minden elkészült, a filmes stáb következett, hogy megörökítse a végeredményt. A három napos forgatást a Humane Society felügyelte, hogy megbizonyosodjanak arról, a méheknek nem esik bántódása.

Ebeling azt mondta, a leginkább azt szerette ebben a projektben, hogy miközben nagyon modernnek tűnik, valójában hihetetlenül egyszerű technológia: „Ez az őrült ötletek prezentálásáról szól és ki kell találni, hogyan valósíthatóak meg.”

1683350-slide-s-1-how-dewars-printed-a-bottle-with-80000-bees

1683350-slide-s-2-how-dewars-printed-a-bottle-with-80000-bees