Az email továbbra is egy top marketing csatorna marad. A mobilhasználat növekedése pedig hatással van az emailek tartalmára is. A Litmus például 2012-ben egy hat hónapos vizsgálat során kimutatta, hogy 80%-os növekedés volt a mobil eszközökön megnyitott emailek számában. Ezen kívül a mobil felhasználók 80,3%-a nem tolerálja vagy nem lép elköteleződésre azokkal az email tartalmakkal, amelyek nincsenek mobil nézetre optimalizálva (előző évben ez még 69,7% volt). Egy eConsultancy beszámoló szerint pedig csak a küldő felek negyede optimalizálja az emailjeit mobilra és mindössze 6% integrálja a mobil marketingjét a teljes email stratégiájával – írja a Content Marketing Institute.

Tervezés, írás, dizájn és elküldés előtt nézd át ezeket a tippeket, hogy javíthass a felhasználói élményen – függetlenül a képernyő méretétől!

optimize_for_any_screen

A dizájn optimalizálása

Használj nagy fontméretet: Ez segíti az olvashatóságot. A szövegtest legyen legalább 14 pts, a cím pedig 22 pts. Továbbá jó, ha tudod, hogy a 12 pts-nél kisebb fontok automatikusan 12-re méreteződnek át Apple eszközökön, ami miatt a szöveg másképp jelenhet meg a tervezettnél és egy email dizájn is szétcsúszhat így.

Az egyhasábos, reszponzív felület működik a legjobban: A hagyományos kéthasábos emailek szélessége 650 és 700 px között van, ami asztali klienshez és a legtöbb tablethez remek. Ugyanakkor, bizonyos mobil operációs rendszerek (főképp az Android) nem méretezi át  tartalmat, hogy passzoljon a képernyőhöz (az általuk használt sztenderd szélesség 480px) és ezért a kéthasábosra tervezett emailnek csak a bal felét fogják mutatni.

Biztosíts nagy CTA felhívásokat: A CTA (call-to-action) felhívások a legfontosabb részei egy marketing emailnek. Legyenek figyelemfelkeltőek, jól elhelyezettek és – mindenek előtt – használhatóak! Számít a kritérium is, hogy kurzor vagy ujj „számára” készül-e.  Az Apple iOS irányelvei minimum 44 x 44 px-es „tapintható” területet ajánlanak. Ennél persze lehet kisebb vagy nagyobb is egy gomb, de egy ekkora területen nem célszerű több mindent (gombokat, linkeket) összezsúfolni. Tehát fennállhat a „félretappolás” lehetősége. Az elhelyezést is tartsd szem előtt! Például nem célszerű gombot helyezni a jobb alsó sarokba, ahol a felhasználó számára kényelmetlen lehet a kattintás.

A balra zárt szöveget preferálják: A szemkövetés technikáját alkalmazó kutatások szerint a nyugati felhasználók a figyelmük többségét az email tartalom bal oldalára irányítják. Ez nem túl meglepő, hiszen legtöbben balról jobbra olvasunk. Továbbá, ha az ergonómiai perspektívát nézzük, a felhasználók nagyrésze könnyebben lép interakcióba azokkal az elemekkel, amelyek a „kézzel tartott” képernyő bal alsó vagy középső részén vannak.

A tartalom optimalizálása

Legyen tömör a tartalom: A platformtól függően körülbelül 27 karaktered van minden egyes sorban. Legyél rövid és csattanós, valamint előre írd a legfontosabb információkat és a legmeggyőzőbb okokat, amiért érdemes figyelmet fordítani a szövegre!

Használd ki a címek előtti részt: Arról a szövegről van szó, ami az emailed legtetején jelenik meg. Általában olyan tartalommal töltik ki, mint hogy „Kattints ide a nyomtatható verzióért!” vagy „Nem tudod megtekinteni az email szövegét? Kattints ide!’”. Amit azonban nem biztos, hogy tudsz, az az, hogy ez a sor még egyszer megjelenik a tárgy alatt a mobil inboxban, ezért megfelelő figyelmet kell fordítani rá! Vedd úgy, mintha újra kellene fogalmaznod a tárgyat!

Mindig tiszta és egyértelmű tartalmat írj: Gondolj a környezetre, amelyben megtekintik az emailedet és a képernyőméretre, ahol láthatóvá válik. Mobil esetén kis területről beszélünk, ráadásul a felhasználók valószínűleg mással is foglalkoznak olvasás közben. Most fontosabb, mint valaha, hogy hatékony, könnyen olvasható (felsorolások) és rövid bekezdéseket lássanak!

Vertikális hierarchiát alakíts ki: Bár sok a vita arról, hogyan érdemes elhelyezni az egyes elemeket az emailben, annyit mondhatunk, hogy a fontos CTA felhívásokat minél közelebb kell tenni az üzenet tetejéhez. Ha nem azonnal egyértelműek, nagyobb az esély rá, hogy meg sem nézik és nem is kattintanak értük.

Óvatosan a képekkel: Ne feltételezd, hogy minden képed megjelenítésre kerül majd! Az iPhone natív email applikációja például alapértelmezetten mutatja a képeket, de sok más mobil email kliens nem. Úgy tervezz, hogy az üzeneted akár nélkülük is érthető és befogadható legyen! Ha mégis használsz képeket, legyenek erőteljesek és világosak, egyetlen fókuszponttal és nagy kísérő szöveggel, mert ezek működnek a legjobban mobil eszközökön!

Gondold át a hívási lehetőségeket: A telefonhívás sokszor egyszerűbb a mobil felhasználóknak, mint egy adatlap kitöltése, így egy natív mobil funkciót is kiaknázhatsz, mint a tárcsázási opció. Add meg a telefonszámodat feltűnő CTA felhívásként a szövegben vagy használj egy hívásindításra kialakított gombot!

Add meg a csak szöveges verzió lehetőségét: Ez akkor is hasznos, ha az elérni kívánt ügyfeleid olyan mobil eszközöket használnak, amelyek nem támogatják a HTML emailt – ezek általában automatikusan átváltanak szimplán szöveges változatra, aktív linkekkel.

A kampányok optimalizálása

Körültekintően tervezd meg a kiküldés idejét: A Return Path egy tanulmánya szerint a mobil emailhasználat hét közben viszonylag egyenletes, de emelkedésnek indul csütörtökön és ez folytatódik pénteken és szombaton, majd újra lefelé esik vasárnaptól. Ellenőrizd a kiküldési analitikádat, hogy megtudd, mely napok/időpontok optimálisak az ügyfeleid számára!

Használd ki a földrajzi célzást: Az új technológiák a mobil marketingben hozzájuttatnak információkhoz a vevőid tartózkodási helyéről és vásárlási mintáiról, valós időben. Ez segíthet szegmentálni az email kampányaidat cím és helyszín szerint, hogy célzott és releváns üzeneteket küldhess, melyek hatással vannak az offline eladásokra is.

Tedd könnyűvé az olvasóknak a következő lépés megtételét: A felhasználók 5-ször inkább hajlamosak egy oldal elhagyására, ha nem optimalizált mobilra. Amint eldöntötték, hogy elköteleződnek az üzleteddel, miután ezt megtették az emailed tartalmával is, bizonyosodj meg róla, hogy nem hagyod őket magukra azzal, hogy elfelejted mobilbaráttá tenni a weboldaladat!

Összefoglalás

Alaposan tedd próbára az email kampányaid minden aspektusát! Tudd biztosra, hogy a képek megfelelően és gyorsan betöltődnek, a felületek olvashatóak bármely eszközön és képernyőn, a tartalom tiszta, egyértelmű és áttekinthető; és a CTA felhívások egyszerűen követhetők!

Mindenek felett pedig mindig igyekezz követni azt, hogyan lépnek interakcióba az ügyfeleid a marketing erőfeszítéseiddel, különös figyelmet fordítva a mobil eszközhasználatra. Az adatok, amelyekkel rendelkezel, vezetni tudnak az optimalizálásban, de szinte garantált, hogy a mobil elköteleződés fontosabbá válik és fejlődni fog a fent leírt mobil optimalizálási erőfeszítések némelyikének vagy mindegyikének integrációjával.