Az oktatási intézmények és a szülők közös felelőssége, hogy a gyermekeket felkészítsék a közösségi média veszélyeire és az őket ott érő érzelmek helyes megélésére – erre hívja fel a figyelmet egyre több szakember világszerte.

Közéjük tartozik Anglia gyermekjogi biztosa, Anne Longfield is, aki nemrégiben a BBC csatornán számolt be kutatási eredményeiről, amelyben a közösségi média diákokra gyakorolt negatív hatásait vizsgálta.

„A 8-12 éves gyermekek csak nagyon nehezen tudják kezelni a közösségi médiák hatásait és tinédzser korukra teljesen függővé válhatnak a like-októl, a kommentektől és az egyéb közösségi média reakcióktól.” – figyelmeztet a kutatás.

Hazai vonatkozások

A jelenség hazánkban is jól megfigyelhető és valós problémát jelent, amelyre mindenképpen gyors megoldást kell találni, különben erősen csorbulhat és negatív irányba tolódhat el a diákok társadalmi identitása.

Ez lehet a megoldás

  1. A szülőknek és az iskoláknak együttesen kellene felhívni a gyermekek figyelmét a közösségi média mechanizmusaira, beleértve ebbe a veszélyforrásokat is. Ehhez persze arra lenne szükség, hogy a felnőttek is képesek legyenek lépést tartani a technológiai fejlesztésekkel.
  2. 13 éves kor alatt egyáltalán nem javasolt, hogy a gyermek aktívan jelen legyen a közösségi média felületeken.
  3. Fel kell hívni a fiatal tinédzserek figyelmét arra, hogy a közösségi terekben létező „tökéletes élet” nem létezik a valóságban.
  4. Érdemes nyíltan beszélni a tinédzserekkel a témáról és minél jobban tudatosítani bennük, hogy bármilyen jövőbeli probléma esetén bátran fordulhatnak a szülőkhöz vagy a pedagógusokhoz.
  5. Ajánlott közösen ellenőrizni az adatvédelmi beállításokat, valamint az online barátokat, és a közösségeket.

Szívesen olvasnál még “gyerekes” bejegyzéseket a közösségi csatornákkal kapcsolatban? Akkor korábbi híreinket is érdemes elolvasnod:

 

Az idézet forrása: BBC