Fárasztó, ugye? Fenntartani az online jelenlétedet: keresés, nézelődés, csetelés, válogatás, olvasás és rengeteg hely, ahol frissen akarod tartani a személyes információidat. Senki sem hibáztatna, ha szeretnél egyiktől, másiktól megválni. Egy brit duó, melynek tagjai Robb Lewis fejlesztő és Ed Poole dizájner, abszolúte megértenek téged, ezért létrehozták a Justdelete.me szolgáltatást, amely – ahogyan a neve, a „Csak törölj engem” jelzi – egy linkgyűjtemény azokra az oldalakra mutatva, amelyeket feltehetőleg használsz – írja a TechCrunch.

Konkrétan elvezetnek azokra az aloldalakra, ahol inaktiválhatod a fiókodat… vagy legalábbis megpróbálhatod. Szerencsére igen világos az oldal felépítése, így például könnyű megtalálni azokat a szolgáltatásokat, amelyektől fájdalommentesen búcsúzhatunk el és azokat, amelyeknél valakivel tényleg kapcsolatba kell ehhez lépnünk.

justdeleteme

Nyugtalanítóan sok oldal és szolgáltatás esik az utóbbi kategóriába. A Lewis által megadott oldalakból 10 nem engedi, hogy megszüntesd a fiókodat anélkül, hogy beszélnél az ügyfélszolgálattal, négy pedig (Netflix, Steam, Starbucks és WordPress) egyáltalán nem engedi a törlést. Természetesen ezeknek a cégeknek az az érdeke, hogy olyan kellemetlenné tegyék ezt a folyamatot, amennyire csak lehetséges. Minél kevésbé tűnik sikeresnek a dolog, annál valószínűbb, hogy egy pontot azt mondod, „hagyjuk” és végül minden marad a régiben.

Amilyen hasznos lehet egy ilyen oldal azok számára, akik szeretnének pár fejfájást megspórolni a jövően, messze áll attól, hogy egy teljes gyűjtemény legyen. Lewis is megjegyzi a blogján, hogy a Justdelete.me egyelőre fejlesztés alatt áll és örömmel fogad javaslatokat olyan szolgáltatásokra, amelyeket az emberek szívesen felvennének a listára. Reméljük, hogy ez gőzerővel meg is történik.