Az események egy alapvetően elég népszerű és gyakran használt funkció az oldalon, tehát ideje volt, hogy a Facebook fejlesztői egy kicsit jobban foglalkozzanak vele.

Az eseményeket a Facebook mintha kicsit elhanyagolta volna az utóbbi időkben, hiszen elég kevés frissítés érkezett hozzá. Az elmúlt hónapok egyetlen, szóra érdemes változtatása az volt, hogy a „Talán” gomb eltűnt, az „Érdekel” váltotta fel azt.

Azonban a látszat néha csal, hiszen a közösségi oldal fejlesztői már hosszú hónapok óta azon vannak, hogy ez a felület is kicsit felfrissüljön. Lassan fél éve írtunk arról, hogy milyen terveket dédelget a Facebook, most pedig a Wired szedte össze, hogy mi az, ami ezekből meg is valósul és hamarosan (elvileg) találkozhatunk is velük. Lássuk!

facebook-like

Az egyik fontos változás az az, hogy az események még hangsúlyosabb helyet kapnak majd a hírfolyamunkban, tehát vélhetően még több ilyen jellegű poszttal találkozunk majd. Az események létrehozói pedig még több betekintést látnak majd a visszaigazolásokba, vagyis hogy kik választották ki azt, hogy ott lesznek, nem lesznek ott, vagy pedig éppen érdekli őket az adott rendezvény. Hirdetők szempontjából fontos továbbá az is, hogy erős marketingeszközként is használhatják majd az eseményeket, például célozhatják azokat speciális közönségre, míg a felhasználók sokkal könnyebben böngészhetnek közöttük, és hogy a szomszéd pikniken kívül milyen, számukra releváns eseményt szerveznek mások. A Facebook pedig annyiban segít, hogy értesítés formájában jelez a felhasználóknak, ha a környékükön népszerű rendezvény lesz (hasonlót már most is tapasztalunk, amikor például több ismerősünk visszajelezte, hogy mondjuk egy adott koncerten ott lesznek).

Megérkeznek továbbá a kapcsolódó események, vagyis rögtön a visszaigazolás után a Facebook ad nekünk további ajánlókat, hogy szerinte mi érdekelhet minket, mit érdemes megnéznünk. Ha például érdeklődünk egy borkóstoló rendezvény után, akkor ehhez kapcsolódóan még több borkóstoló eseményt ajánl majd a Facebook.

facebook-event-esemeny

A felhasználók pedig a Messenger alkalmazáson belül is közvetlenül meg tudják majd osztani egymással az eseményeket. Ami pedig külön jó hír, az az, hogy 2016-ban várhatóan már olyan személyeket is meghívhatunk az eseményeinkre, akik egyébként nem regisztráltak a Facebookra.

A privát, zártkörű események szervezői pedig tudják ellenőrizni, hogy a meghívottak egyáltalán látták-e már magát a meghívást, csak úgy, mint az üzeneteknél, ahol szintén ellenőrizhetjük, hogy a címzettünk megnyitotta-e már az üzenetünket.

De van ijesztő is ebben. A Facebook az eseményeken gyűjtött adatok alapján nem csupán rendezvényeket, hanem könnyen elképzelhető, hogy embereket is ajánl majd, hogy jelöljük ismerősnek. Tehát feltételezi, hogy a hasonló érdeklődésű emberek, akik mondjuk a Facebookon nem ismerősök, de már részt vettek (elvileg) ugyanazokon a rendezvényeken, a közösségi oldal feltételezi, hogy találkozhattak egymással, így ismerősnek ajánlja majd őket.

Ezeknek a változásoknak a jelentős részéről egyébként már írtunk hónapokkal ezelőtt, most viszont, hogy ismét erről cikkez a külföldi sajtó, valószínűnek tartjuk, hogy záros határidőn belül már tényleg megkapjuk ezeket a frissítéseket.