A Pinterest bár csak három éves, már most is 2,5 milliárdnyi oldalmegtekintést tud felmutatni 70 millió felhasználótól és nagyobb hivatkozási forgalmat, mint a Twitter, a LinkedIn, a Facebook és a Google+ együtt! A Social Media Explorer 5 trükköt mutat arra, hogyan optimalizálhatod a weboldaladat a Pinterestre, hogyan segítheted elő, hogy a meglévő látogatóid megosszák az oldalad képeit vagy infografikáit, és hogyan csökkentheted az új Pinterest tartalmaid létrehozására szánt időt.

Minden oldaladon legyenek jó minőségű képek!

Az egyik legbiztosabb módja annak, hogy a weboldalad Pinterest forgalommal bírhasson, ha minden oldaladon nagy és jó minőségű képek jelennek meg. Ez nyilvánvalóan egyszerűen megoldható webáruházak termékoldalain, de ha például a blogbejegyzéseid forgalmát akarod növelni, már kreatívabbnak kell lenned. A „stock” képeket ritkán osztják tovább, avagy pinelik, tűzik ki újra, hiszen nem olyan „értékesek”, ezért célszerű ügyesen kitalálnod már a tartalmat is, amiről írni fogsz és arra is gondolnod, hogyan fogod azt prezentálni vizuális formában.

Például, ha egy új felmérésről írnál posztot vagy friss statisztikákról, mutasd meg az eredményeket egy képen is, például egy vonzó grafikonon vagy infografikán, rajta a címmel! Ha így teszel, az olvasóid nagyobb valószínűséggel posztolják a képet a Pinterest falukon. Ráadásul azok, akik látni fogják a képet, ha felkelti az érdeklődésüket, továbbkattinthatnak a bejegyzésedhez is, hogy még több információt fedezzenek fel.

Alább egy nagyszerű példát láthatsz egy képre, amely kombinál szöveget és vizuális elemeket, valamint egy informatív szövegbuborékot is, ami hasznos információmorzsákat szolgáltat.

Pinnable-Value

Használj „Pin-It” gombot!

Egy dolog az, hogy pinelhető képeket vetsz be és egy másik, hogy ténylegesen el is éred, hogy a látogatóid osszák a tartalmaidat. Ehhez „call-to-action” felhívásra van szükséged. A legegyszerűbb módja, ha egy „pin-it” gombot vagy widgetet használsz, amely vizuális késztetést is ad az olvasóidnak arra, hogy cselekedjenek és megtegyék azt, amit kérsz tőlük. Azaz a megosztást, ez esetben pinelést.

Az alábbi példán láthatsz egy ilyen gombot, amelyet WordPress oldalakon használnak.

Pin-It-Button

Az előnye egy ilyen Pinterest gombnak, hogy a képen belül jelenik meg, így éppen akkor válik láthatóvá, amikor a felhasználó elköteleződésbe lép a tartalommal. Ez az optimális időpont számukra eldönteni, akarják-e kitűzni a falukra vagy sem.

Telepíts egy Pinterest widgetet!

Ha csak nemrég indítottál Pinterest fiókot az üzleted számára, vagy már van ilyened egy ideje, de még nem tapasztaltad azt a mértékű növekedést, amilyenre vágytál, egy Pinterest widget használata nagy lehetőség lehet: ráveheti az embereket arra, hogy elkezdjék követni a tábláidat.

Egy olyan widget egyik előnye, mint amely az alábbi képen látható az, hogy a felhasználó több példát is láthat arra, mi fogja várni, amint elkezd követni Téged – ez pedig idővel még több követést és átkattintást eredményez majd a Pinterest tábláidra.

Pinterest-Widget

Optimalizáld a kép szövegét!

Az alapértelmezett szövegre gondolunk, amelyet a pinelő ír meg a kép megosztásakor. Ha ez nem történik meg, akkor egy úgynevezett „metacím” (meta title) kerül oda.

Meta-Title-Description

Az első példában nem írtak be saját szöveget a poszthoz, így a metacím került a helyére, amelyben szerepel a márkanév, ez pedig hasznos azoknak, akik a Pinterestet böngészik új cipő után kutatva. Ha tetszik nekik a cipő, amit látnak, tudni fogják, hogy a képre való kattintással eljutnak az oldalra, ahol meg is vásárolhatják (már amennyiben ismerik a Schuh cipőmárka nevét).

Alt-Text-Description

A másik alternatíva esetében a posztoló maga fogalmazott meg egy rövid szöveget, ami a nemrég népszerű (és gyors) karriert befutott Flappy Birds játékkal kapcsolatos. A mondat jól működik, mint átkattintásra ösztönző „call-to-action” felhívás, hiszen egy kis sejtelmesség is megjelenik benne arról, vajon miért távolították el a játékot az App Store-ból.

Új pinek automatikus posztolása

Végül pedig még egy egyszerűen bevethető módszert említhetünk, amely sok időt spórolhat meg a Pinterest marketingben. Egy automatikus pinelést végző plug-in (mint ez a NextScripts jóvoltából) értelmeszerűen automatikusan és ismételten megosztja az új posztjaidat a választott közösségi hálókban. A plug-in fogja a bejegyzésed kiemelt képét és azt teszi közzé egy alapértelmezetten generált leírással, amit magad is alakíthatsz néhány kóddal.

Így aztán időt spórolhatsz és gyorsabban érheted el a közönségedet.

Pinterest-Auto-Poster-NextScripts