A Facebook csendben útnak indított egy apró, ámde fontos funkciót, amely óriási különbséget jelenthet a márkák számára: „call-to-acion” gombokat lehet hozzáadni a hirdetésekhez és a posztokhoz. Jon Loomer a blogbejegyzésében megvizsgálta, milyenek is ezek a gombok és hogyan hozhatóak létre a hirdetések, illetve az organikus posztok esetében, valamint, hogy miként alkalmazhatóak.

Mik a „call-to-action” gombok?

Feltehetőleg már észrevetted márkák azon posztjait a hírfolyamodban, amelyeknek van egy gombja a link címe alatt és a leíráson belül.

Itt egy példa:

facebook-page-post-call-to-action-button

A „call-to-action” (CTA) gombok típusai a következők:

  • vásárolj most (Shop Now)
  • tudj meg többet (Learn More)
  • iratkozz fel (Sign Up)
  • foglald le most (Book Now)
  • töltsd le (Download)

Ezek tehát nem csak a hirdetéseknél, de az organikus bejegyzéseknél is megjelenhetnek. És még csak nem is egy teszt funkcióról beszélünk, amivel csak a nagyobb márkák élhetnek. Nagy valószínűséggel neked is van hozzáférésed ezekhez a CTA gombokhoz és előnyödre fordíthatod akár mindegyiket!

Miért olyan nagy dolog ez?

Először is, a nyilvánvaló ok: egy natív CTA gomb természetnél fogva hívogatja a jó átkattintási arányokat.

Tesztekből tudjuk, hogy a felhasználók hajlamosabbak cselekedni, ha erre felkérik őket. Ennek eredményeként a hirdetők igyekeznek megbizonyosodni a felől, hogy a szövegeikben van ilyen „call-to-action”. Néhányuk pedig megpróbál egy gombot is elhelyezni a kapcsolódó, kisméretű képben.

Ez azonban csak kevéssel több kattintást generál.

Másodszor, ez segít a hirdetőknek annyiban, amennyiben leveszi a nyomást róluk azzal, hogy ezeket a CTA felhívásokat a képekben helyezzék el. Mint tudjuk, a Facebooknak van egy igen frusztráló 20%-os szöveg szabálya a képekkel kapcsolatban. Minden karakter számít.

A hirdetők most már fókuszálhatnak a meggyőző üzenetre a képen belül és hagyhatják a CTA-t a Facebook gombra.

Hogyan lehet létrehozni CTA gombokat hirdetésekben?

Jelenleg egyedül a Power Editorben lehet ezt megtenni. Nem oldható meg az oldaladon belül és más hirdetési eszközzel sem.

Fontos megjegyezni, hogy ezeket a gombokat egyedül a linkmegosztást tartalmazó tartalomtípus esetén lehet elhelyezni. Ehhez tehát a „Clicks to Website” (Kattintások a weboldalra) célt kell választani, de csak egy nem publikált, azaz „unpublished” poszt létrehozásáig (habár van kivétel: ha a következő lépésben leírt módon készítesz egy organikus bejegyzést)!

A hirdetés létrehozása közben kattints az „Új nem publikált poszt létrehozása” (Create New Unpublished Post) linkre…

create-call-to-action-button-facebook-ad

Az alapértelmezett „link” nézetben add meg a linket, amelyet meg akarsz osztani és promotálni, ahogyan szoktad. Egyedül az URL-re és a poszt szövegére van szükséged (tehát a kommentáló sorokra, amelyek a linkkel együtt jelennek meg). A Facebook automatikusan „behúzza” majd a link előzetes képét, címét és leírását (habár ezeket felülírhatod).

create-call-to-action-button-facebook-ad-2

Keresd meg az új opciót a CTA gombokhoz! Alapértelmezetten azt láthatod, „Nincs gomb” (No button). Azonban itt létrehozhatod a fent említett 5 típus valamelyikét, a megfelelő kiválasztásával a legördülő menüből.

[MEGJEGYZÉS: Úgy tűnik, hogy a gomb hozzáadása csökkenti a karakterlimitet a linkednél, így a leírás nagyjából 132 karakter lesz 150 helyett. Ezért érdemes manuálisan változtatni a linked leírásán.]

Továbbá fontos nem elfelejteni, hogy ezek a „call-to-action” gombok csakis a hírfolyam hirdetéseknél jelennek meg, az oldalsávban nem.

Hogyan lehet létrehozni CTA gombokat organikus posztoknál?

Most is Power Editorre lesz szükséged. Sok marketinges és hirdető nem is tudja, hogy itt is lehet posztokat létrehozni. Persze, tegyük hozzá, hogy mostanáig nem is volt igazán okuk rá. A legutóbbi változások óta viszont van.

Először válaszd ki az „Oldalak kezelése” (Manage Pages) opciót a bal felső legördülő menüből a Power Editorben!

facebook-power-editor-manage-pages

Ezután azt az oldalt válaszd ki balra, amely számára a posztot akarod publikálni. Majd pedig kattints a „Bejegyzés létrehozása” (Create Post) gombra!

facebook-power-editor-create-post

Ezután nagyon hasonló ablak jelenik majd meg ahhoz, amit a „nem publikált poszt” készítése esetén látsz. A valóság azonban az, hogy mindent ugyanúgy kell tenned, kivéve, hogy most nem hozol létre hirdetést.

facebook-power-editor-create-unpublished-post

Kattints a „Bejegyzés létrehozása” (Create Post) gombra, ha készen vagy!

Emeld ki a sort, amely tartalmazza az új nem publikált posztot, hogy ellenőrizhesd!

facebook-power-editor-preview-unpublished-post

Ezután kattints a „Publikálás” (Publish) gombra, hogy ez jelenjen meg:

facebook-power-editor-publish-unpublished-post

Az egyetlen lépés, ami hátra van, hogy a „Változtatások feltöltése” gombra kattints, amivel „élővé” teszed a bejegyzésedet, kiegészítve a CTA gombbal!

Javaslatok a CTA gombok használatára

Érdemes akár minden weboldal link megosztáshoz hozzátenni egy CTA gombot, hiszen több célból is jövedelmező:

  • termékek eladásához
  • hírlevélre vagy webinarra történő (online oktatás) regisztráció ösztönzéséhez
  • egy blogbejegyzéshez forgalom hajtásához
  • egy e-könyv letöltési számának növeléséhez
  • foglalások generálásához

Mivel 5-féle CTA opció van, javasoljuk az egyes gombok tesztelését ott, ahol a legtöbb értelmük van. Például, ha egy értékesítési oldalra generálnál forgalmat, kipróbálhatod az „erősebbeket” (vásárolj most, iratkozz fel, foglald le most) vagy a „gyengébbek” közül is választhasz (tudj meg többet).

Nézd meg, melyik működik a legjobban!

Te jössz!

Hogyan fogod használni a „call-to-action” gombokat a Facebook tartalmaidnál? Írd meg egy kommentben!