Újabb botrány a Facebooknál: egy rutinellenőrzés közben kiderült, hogy több százmillió felhasználó jelszavát tárolták 2012 óta sima Microsoft Word fájlokban. De kik is pontosan az érintettek? És hogyan próbál magyarázkodni a Facebook?

Bár a botrány ismét óriási, és többen hangoztatják mennyire fontos, hogy azonnal mindenki kicserélje jelszavát, érdemes kicsit az ügy mögé nézni. Bár megnyugodni nem fogunk.

De azt jól láthatjuk, hogy a Facebook hogyan próbálja kicsinek feltüntetni az igenis óriási ügyet.

A Facebook elmondása szerint mindenkit, akinek a jelszava elérhető volt, tájékoztatnak a fellépő veszélyekről. Így ha címünk a listán volt, arról várhatóan maga a Facebook tájékoztatja majd.

Persze, ha lehet hinni a bizalomra nem igazán rászolgált kék óriásnak. Hiszen ezzel a taktikával könnyen elképzelhető, hogy egyszerűen nem írnak majd senkinek…

Nem minden Facebook-felhasználó érintett. A Facebook közleménye szerint leginkább a Facebook Lite felhasználóinak jelszavai kerültek veszélye.

Ám így is óriási tömegről beszélünk. Elmondásuk szerint több százmillió Facebbok Lite, több tízmillió Facebook és több ezer Instagram felhasználó jelszava volt ilyen elképesztő hanyagsággal kezelve. Egyes szakértők szerint az összesített szám mellesleg 600.000.000 körül mozog. Vagyis a felhasználók ötöde.

A Facebook hangsúlyozta, hogy a Facebook Lite-ot leginkább a fejletlenebb régiókban használják.

Vagyis virágnyelven, a szegényebb emberek adatai kerültek veszélybe. Kérdés, hogy ez miért lehet bármilyen szinten könnyítő tényező a Facebook számára?

A Facebook kiemelte, hogy a jelszavakhoz csak Facebook-dolgozók fértek hozzá.

Nos, ez több mint 2000 embert jelent, akik között bőven lehetnek rosszindulatú egyének. Vagy olyanok, akik szívesen tesznek pénzzé adatokat.

Mindenesetre cseréljük le azt a jelszót.

Vagy… Állítsuk be a kétlépcsős azonosítást:

Facebook – A kétlépcsős bejelentkezés