Szeretnéd bővíteni a LinkedIn hálózatodat? Javítani a kapcsolatépítési esélyeidet a platformon keresztül? A Social Media Examiner 6 tippet írt össze a sikeres networking témájában, amelyek segítenek elkerülni a gyakori hibákat, amelyeket ronthatják a szakmai hírnevedet a LinkedIn hálózatában.

Mitől más a LinkedIn?

Szemben más közösségi média platformokkal, mint a Facebook és a Twitter, amelyek személyes és szakmai felhasználásra is alkalmasak, a LinkedIn szigorúan csak üzleti hálózat.

A profilod megjelenésétől kezdve egészen addig, hogy miként kezeled a kapcsolataidat, profi viselkedést várnak el tőled az emberek az oldalon.

Miközben építed a kapcsolataidat, fontos tudnod, mi az, ami elfogadható és mi az, ami helytelen viselkedésnek számít a LinkedIn etikettben. Lássuk a hat tippet!

1. Mutasd meg az embereknek az üzleti oldaladat!

Csak egyszer van esélyed az első benyomásra, ezért vigyázz rá! Ha egy nem profi képet használsz profilképként, talán sosem lesz esélyed a hírneved helyreállítására.

A LinkedIn profilképednek a legjobb szakmai fényben kell mutatnia Téged. Használj egy portrét tiszta háttérképpel, egy mosollyal és úgy, hogy láthatóak legyenek a szemeid! Gondolj arra, hogyan mutatnád be magadat egy hivatalos eseményen és milyen képet választanál hozzá: tedd ugyanezt online!

md-linkedin-profile-photo

2. Hagyd ki a kulcsszavas tölteléket!

Az első lépés, amit sokan megtesznek a kapcsolati felkérésed elfogadásakor, hogy megnézik a profilodat. Ha pedig az tele van ismétlődő és irreleváns kulcsszavakkal, jó esély van rá, hogy nem fognak kapcsolatba lépni veled.

md-too-many-keywords

Igen, kötelező optimalizálnod a LinkedIn profilodat a releváns kulcskifejezésekkel, hogy előkerülj a keresési találatokban, de nagy különbség van a kulcsszó optimalizálás és a kulcsszavak töltelékként való felhasználása között!

Ahelyett, hogy egy rakás, nem releváns szót használsz, hogy több száz keresési találatban bukkanj fel, válassz három vagy négy relevánsat, ami kapcsolható hozzád. Így megbizonyosodhatsz róla, hogy akkor jelensz meg a keresési eredményekben, amikor valaki olyat keresnek, mint Te és azt, amit ajánlani tudsz.

md-linkedin-keywords

3. Legyen minden kapcsolati felkérésed személyes!

Az alapértelmezett kapcsolati felkérés üzenet rossz jelet küldhet a személynek, akivel ebben a formában meg akarsz ismerkedni. Az általános üzenet arra utalhat, hogy vagy nincs időd egy személyre szabott felkérés megfogalmazására vagy a másik nem olyan fontos neked, hogy ezt megtedd.

md-default-connection-message

Írj személyre szabott üzenetet egy emlékeztetővel arra, honnan ismered az illetőt, valamint magyarázd el, miért kellene kapcsolatba lépnetek egymással – látni fogod, hogy sokkal többen reagálnak egy ilyen levélre. Az utóbbi tanács különösen fontos, amikor valaki olyannal próbálsz „megismerkedni”, akivel azelőtt még nem találkoztál.

md-linkedin-personal-note

4. Óvatosan az elismerésekkel!

A LinkedIn elismerések (endorsements) nagyszerű mód arra, hogy észrevedd és értékeld mások készségeit és tudását azon a területen, amelyen dolgoznak.

md-bad-skills-endorsement

Ezeket az elismeréseket azonban ingyen kell adni és nem hátsó szándékkal. Ha valakit elismersz, ne írj neki aztán egy üzenetet, amelyben jelzed, hogy Te is kérnél tőle egyet! Az elismerésekkel mutathatod ki, hogy értékeled és tiszteled mások munkáját, és nem azért van ez a funkció, hogy a sajátjaidat építsd.

md-linkedin-skills

Ha a kapcsolatod reagál és elismer téged, akkor viszont nyugodtan írj egy köszönő levelet neki.

5. Az ajánlásokat kezeld úgy, mint a referenciákat!

Az ajánlások személyes referenciák és mindkét felet tükrözik. Ha elfogadsz egy ajánlást egy rossz hírnevű személytől, az megjelenik a profilodon és egy link vezet vissza az övéhez is. Ez pedig negatív fényt vet Rád is.

md-good-recommendation-approach

Sose kérj vagy fogadj el ajánlást olyantól, akit nem ismersz vagy adj Te magad ilyet olyannak, akinek a munkájáért Te személyesen nem állsz jót!

6. Védd meg a kapcsolataid kontakt információit!

Senki sem érzi magát különlegesnek, ha egy olyan üzenetet kap, amit még egy másik rakás embernek is elküldtek. Sőt, az ismerőseid megsértve is érezhetik magukat, ha olyanokkal osztod meg az email címüket, akikkel ők nem állnak kapcsolatban.

Ha egynél több embernek küldesz üzenetet, figyelj rá, hogy ne legyen kiválasztva az „Allow recipients to see each other’s names and email addresses.” opció, azaz állítsd be azt, hogy a címzettek ne láthassák egymás nevét és email címét! (Vedd ki a négyzetből a pipát!)

md-allow-recipients-to-see

Ha ezt felejted megtenni, gyorsan és őszintén javíts a helyzeten! Küldj egy üzenetet ugyanezeknek a címzetteknek és magyarázd meg a hibádat, valamint biztosítsd őket arról, hogy többet nem fog előfordulni.

md-honest-apology

Te jössz!

Ha bármikor elbizonytalanodnál a LinkedIn teendőiddel kapcsolatban, csak gondolj rá úgy, mint egy networking eseményre! Gondolj arra, hogyan mutatnád be magadat, mit tennél, hogyan viselkednél, ha interakcióba lépnél valakivel! Ha valamit nem csinálnál szemtől szemben, ne csináld a LinkedIn oldalán sem!