A szokásos éves fejlesztői konferenciáján a Google számos érdekességről számolt be.

A héten zajlik a kétnapos Google I/O fejlesztői konferencia, ahol a cég munkatársai már az első napon több izgalmas dologról beszéltek.

Az egyik ilyen az ősszel megújuló Android. A rendszer fejlesztői változatát, az L Developer Preview-t is bemutatták, megújul a vizuális megjelenés, és változik a felhasználói élmény is. Az újítás során több mint 5000 API (alkalmazásprogramozási interfész) kerül bele a szoftverbe, a megújuló felület pedig már az új, Material Design nevű “arculati kézikönyv” alapján készült el. Ezáltal egységes lesz azAndroidon, Chrome OS-en, a weben, valamint az autós információs és szórakoztató rendszereken futó alkalmazások megjelenése – számolt be a venturebeat.com.

A fejlődés számokban

Szó volt továbbá arról a mérföldkőről, amiről már mi is írtunk: immár hivatalosan is átlépte az aktív androidosok száma az egymilliárdot. De kiderült az is, hogy a Google Drive szolgáltatást is több mint 190 millióan használják világszerte, és a tabletekre új app érkezik, amivel pofonegyszerűen szerkeszthetjük a Microsoft Office-os fájlokat. Egy készülő szoftver segítségével pedig a Word, Excel és Power Point-os fájljaikat módosítás után az eredeti formátumban is el tudják menteni a felhasználók.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-google-logo-mosaic-images-generates-blur-effect-applied-mobile-photo-image35205367

Ha már a számoknál tartunk, az is kiderült, hogy az androidos tabletek a piac 62 százalékát fedik le, ami jelentős növekedés a 2 évvel ezelőtti 39, illetve a tavalyi 46 százalékhoz képest.

Fejlesztések, újdonságok

A nemrég megszellőztetett Google Fit egészségügyi adatbázis indulását is hivatalosan bejelentették, ami a Google válasza az Apple HealthKit és a Samsung SAMI egészségügyi platformokra.

A Google ezen felül debütál az Android TV-vel, a következő generációs Google TV fejlesztésével is. A beszámolók szerint ez lesz az Android szórakozás-orientált változata.

A cég az oktatást is a kezébe venné, így négy új tanfolyamot is indítanak a következő generációs mobilos programozóknak arról, hogy hogyan is kell használni az Android operációs rendszert.