Ha a fizetéseket nézzük, a férfiak és nők közötti különbségek nem csak Magyarországon jelentenek problémát.

2020-ban lesz annak a 100. évfordulója, hogy a nőknek szavazati joga van az Egyesült Államokban. Ennek a tiszteletére a tízdolláros bankjegyet újra fogják tervezni úgy, hogy egy nő arcképe kerüljön rá. Azt még nem tudják, hogy ki lesz az, több lehetséges jelölt van, például Harriet Tubman, Eleanor Roosevelt, Helen Keller, Rosa Parks, vagy éppen Susan B. Anthony.

Részben ehhez kapcsolódóan készült egy kampányvideó, amelynek látszólag ez a téma van a középpontjában, de elég hamar áttér a férfiak és nők bére közötti egyenlőtlenségekre. Felmérések szerint ugyanis amíg egy férfi 10 dollárt keres, addig ugyanazért a munkáért egy fehér nőnek csak 7,8 dollárt fizetnek, egy fekete nőnek 6,3 dollárt, míg egy latin-amerikai nőnek csak 5,4 dollárt – írja az Adweek. Vagyis ha nő kerül majd a 10 dollárosra, akkor a számjegyeket is ennek megfelelően kellene átírni rajta.

Pontosabban nem kellene átírni, hiszen a #TheReal10 (az igazi 10) nevű mozgalomnak az a lényege, hogy ugyanazért a munkáért egyenlő bért kapjanak a nők a férfiakkal.

Ez egy olyan szintű társadalmi probléma, ami nem csak Amerikában, hanem persze nálunk is jelen van. Néhány napja írt arról több lap is, hogy az Európai Bizottság a nemek közötti, fizetésekre vonatkozó eltérése szerint idén november 2. az a nap idén, amikortól a nők ingyen dolgoznak Európában – ellenben a férfiak december 31-ig megkapják a munkájukért a fizetésüket. Vagyis a nők Európában annyival kevesebbet keresnek a férfiaknál, hogy az gyakorlatilag olyan, mintha 59 napig ingyen dolgoznának.

berkulonbseg