Az ausztrál gyógyszer-szabályozó hatóság közösségi média platformokat és influenszereket vizsgál, miután a felhasználók elkezdtek népszerűsíteni a cukorbetegek gyógyszereit súlycsökkentő kezelésként.

A Therapeutic Goods Administration (TGA) szerint az Ozempicet fogyásért hirdető videók forgalma megugrott a keresletben, és hozzájárult a szer világszerte tapasztalható folyamatos hiányához.

Az Ausztráliában Ozempic márkanéven árusított gyógyszert a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére a gyógyszerészeti ellátási rendszer (PBS) támogatja. De az orvosok azt is felírják, hogy az elhízással élők fogyása miatt is.

Az ausztrál törvények értelmében a vényköteles gyógyszereket nem reklámozhatják a nyilvánosság számára. Ennek célja, hogy megvédje az embereket a hamis és félrevezető állításoktól, és biztosítsa, hogy a gyógyszerekkel kapcsolatos információk kiegyensúlyozottak és pontosak legyenek.

A TikTok influenszerei videókat tettek közzé az Ozempic-kel kapcsolatos tapasztalataikról, míg egyes médiumok a szert használó hírességekről számoltak be, és olyan címszavakban írták le, mint „forradalmi”. Ezek a videók és jelentések gyakran nem említik a használatával kapcsolatos lehetséges mellékhatásokat vagy figyelmeztetéseket.

A gyógyszer alkalmazása ugyanis súlyos mellékhatásokat okozhat, például lehetséges pajzsmirigydaganatokat, alacsony vércukorszintet és hasnyálmirigy-gyulladást. A leggyakoribb mellékhatások a hányinger, hasmenés és székrekedés.

Forrás: The Guardian