Bár jó időtöltés a közösségi médián lógni, de vannak olyan biztonsági rések, amik veszélybe sodorhatják a felhasználókat.

Gyakran a saját kárunkon tanulunk, ha valami hibát elkövetünk, és ez nem csak a közösségi média új felhasználóira igaz, hanem bizony azokra is, akik már régóta aktívak a különböző csatornákon. Persze ez nem csupán az egyénekre igaz, hanem a márkáknak is oda kell figyelniük a különböző biztonsági és adatvédelmi beállításokra – hívja fel a figyelmet az AdWeek, hiszen a hackerek mindig résen vannak, és nekünk kell tenni az ellen, hogy megakadályozzuk a csalásokat, vagy akár a személyazonosság ellopását.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-world-eyes-face-woman-map-binary-code-image36821786

Az alábbi infografikán 8 hasznos tipp olvasható, mik azok a legfontosabb dolgok, amikre felhasználóként oda kell figyelni. Ezek röviden az alábbiak:

1. Bármi, amit megosztunk, könnyen idegenekhez eljuthat, még akkor is, ha csak bizonyos embereknek szánjuk.

2. Hiába magánemberként használjuk a közösségi médiát, sosem szabad elfelejteni, hogy bizonyos helyzetekben viselkednünk kell, hiszen a munkahelyünkkel is azonosíthatnak minket, a cégünket is képviselhetjük. Éppen ezért a cégek esetében érdemes lehet létrehozni egy belső szabályzatot a munkatársaknak, hogyan is használhatják a közösségi médiát, milyen szabályokat kell betartani.

3. Örök igazság: ami egyszer kikerült a webre, az ott is marad, bármikor visszakereshető lesz. Olcsó közhelynek tűnhet, de így van: az internet nem felejt.

4. Figyeljünk arra, mit hozunk nyilvánosságra.

5. A közösségi média elhomályosíthatja a határvonalat a személyes és a professzionális profilok között. Győződjünk meg róla, hogy még véletlenül se publikáljunk semmilyen bizalmas információt.

6. Csak diszkréten az utazási tervekkel. Erre többször is felhívták már a figyelmet, hogy ne posztoljunk (pláne nyilvánosan) arról, hogy hamarosan elutazunk nyaralni, két hétig üres lesz a lakás, stb., hiszen akár arra is hazatérhetünk, hogy betörés áldozatává váltunk. Persze ha már hazaértünk, miért ne osszunk meg néhány fotót a nyaralásról?

7. Nem ismered azt, aki üzenetet/levelet küldött? Ne válaszolj rá! Tipikus adathalász módszer, sosem tudhatod, milyen csapdába sétálsz bele, így ha ismeretlen feladótól kapsz gyanús üzenetet, inkább töröld azt!

8. Mindenhova külön jelszó kell. Hatalmas hiba, ha minden egyes közösségi média csatornán ugyanazt a jelszót használjuk – elég valakinek csak egyszer rájönnie arra, és máris ott a kezében a lehetőség a visszaélésre.

kozossegi-media-biztonsagi-tippek