Ismét támadásba lendült a RayBan vírus, amely ezúttal az Instagramon szedi áldozatait. A vírus korábbi változata a Facebookon terjedt el, amiről 2015-ben már beszámoltunk.

A RayBan vírus Instagramon már március elején útrakelt, akkori beszámolók szerint a 90%-os kedvezménnyel kapható szemüvegek az Instagram hírfolyamán hirdetésként jelentek meg.

Ezeknél a link ún. “red flag” weboldalra vezetett, ami természetesen nem a RayBan hivatalos oldala, hanem egy fertőzött site.

A jelek szerint most viszont megváltozott a vírus működési mechanizmusa. Magyar felhasználók arról számolnak be, hogy 90%-os promóciót hirdető posztok jelennek meg profiljukban, melyeket természetesen nem ők tettek ki. Az, hogy a profilok hogyan fertőződnek, egyelőre kérdéses, de minden bizonnyal a felhasználók egy fertőzött hirdetésre kattintottak rá.

“Az ilyen esetekből látszik, mennyire kell vigyázni a furcsa, nem megbízható forrásokból érkező hirdetésekkel. Bármilyen vonzó is tud lenni egy ajánlat, mindig kétszer, sőt, háromszor gondoljunk át, hogy mire kattintunk. A megjelenített weblapok ma már könnyedén leellenőrizhetők olyan speciális oldalakon, ahol a vírusos, átverésekre építő oldalakat gyűjtenek. De sokszor már az egyszerű grafikai kivitelezés is gyanús lehet. Egyszerűen ne dőljünk be a gagyinak. Az pedig alapvetően gyanús, ha egy ismerősünk posztol egy furcsa hirdetést. Sose keressük fel azokat az oldalakat, amikről ezek a posztok szólnak és mindig szóljunk az érintettnek, figyelmeztetve a veszélyekre.

Ha megtörtént a baj, és mi magunk posztolunk, azonnal töröljük a képet, változtassuk meg jelszavunkat, de akár az applikáció törlése és újrainstalása is hasznos lehet. És persze tanuljuk meg a leckét: mindez minden bizonnyal elkerülhető lett volna, ha be van állítva a kétlépcsős azonosítás!”ajánlja Kanicsár Ádám András, a Be Social közösségi média szakértője.

Így néz ki egy fertőzött profil

Gyanús domainek és regisztrációk

Szerkesztőségünk eddig a fent látható rbmhm.com és egy másik rbbbm.com elnevezésű domainnel találkozott az új vírus kapcsán, melyek egy kínai magánszemély és egy cseh vállalkozás regisztrációjához köthetőek, gyanúsan hosszú és értelmetlen e-mail elérhetőségekkel.

A képen látható Instagram profilt egyébként 2018.03.21-én fertőzte meg a vírus, míg magát a domain címét egy nappal korábban, 2018.03.20-án jegyezték be egy külföldi szolgáltatónál.

Amennyiben nem tudod orvosolni önállóan a problémát, akkor mindenképpen fordulj szakemberhez, hiszen ha visszaélnek a személyes adataiddal, az akár súlyos anyagi kárt is jelenthet neked a jövőben. Így járt például Kiss Ramóna is korábban, akinek követőtáborával együtt lopták el az Instagram profilját.

Forrás: Be Social