Az Automatic Link nevű eszköz Bluetooth 4.0-át használva kapcsolatba lépteti az iPhone4S vagy iPhone 5 okostelefonodat és az autódat – számolt be az új termékről az Engadget.com.

A kis doboz képes arra, hogy monitorozza vezetési szokásaidat, megszokott útvonalaidat és még apró figyelmeztetést is küld, ha túl gyorsan fékeztél vagy túl erősen nyomod a gázt, hogy spórolj az üzemanyaggal. Ha pedig balesetet szenvedsz, tárcsázza az általános segélyhívószámot, majd értesíti szeretteidet a történtekről. Ennek megelőzésére egyébként teljes diagnosztikai jelentést is küld a telefonodra, bármikor felvillan a figyelmeztető jelzőfény a műszerfalon.

automaticdongle

A kütyü még azt is jegyzi, éppen merre parkol az autó, ami felettébb hasznos, ha hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, merre hagytuk a kocsit az órákig elhúzódó nagybevásárlás előtt.

A cég egyébként Twitteren már számos felmerülő kérdést megválaszolt a termék iránt érdeklődőknek, amelyekből kiderült, hogy egyelőre csak az Egyesült Államokban használt autókat támogatja az Automatic Link, bár Európában is lenne rá vevőkör. Továbbá a dízelautó tulajdonosoknak is tudomásul kell venniük egyelőre, hogy járművükkel a találmány még nem kompatibilis.

Azt is biztosra veszik, hogy a kis doboz nem fogja befolyásolni a telefon működését, ha például streamről hallgat a vezető zenét, ahogyan a kocsi szórakoztató egységeit sem zavarja meg. A cég emellett közölte, hogy nem fogják monitorozni a felhasználókat sem.

Az Automatic egyelőre az iOS és Android rendszerekre fókuszál, de már tervbe vették a további alkalmazásfejlesztést.