A Dropbox bejelentette, hogy felhasználóinak száma elérte a 175 milliót és, hogy helyettesíteni akarja a merevlemezt. „A szinkronizálás az új mentés” – mondta Drew Houston vezérigazgató a Dropbox Platform bejelentésekor a cég első fejlesztői konferenciáján – írja a VentureBeat.

Lényegében van egy iCloud mindenre: Android, iOS, web, asztali applikációk, okos TV alkalmazások… amit csak szeretnél.

k348emdpv9ko6ru6rfjerqw0rn3nbtfvjn2iv53eqga

Az új Dropbox platform egy API fejlesztők számára, akik lehetővé szeretnék tenni a felhasználóknak, hogy alkossanak, hozzáférjenek és menthessenek is dokumentumokat, fájlokat és adatokat az alkalmazásaikban – valamint kompatibilissé és elérhetővé tegyék azokat különböző platformokon keresztül. Amit a Dropbox úgy nevez, „Datastore API”, azaz Adattár API, azt jelenti, hogy a fájlokon túl is lehetővé teszik a tárolást és szinkronizálást, mondja a cég, hozzátéve, hogy a „strukturált adatok, mint a kontaktok, tennivalók listája és játékok erőfeszítés nélkül szinkronizálhatóak eszközökön és platformokon keresztül”.

„A mai nap arról szól, hogy egyszerűbbé tesszük számotokra az életet,” mondta Houston a fejlesztők közönségének.

gqppf6b5es7tnfr9enrlumi1nntf9papb_9pgv5tp_c

A projekt indításában a Dropbox partnere a Shutterstock, a PicMonkey fotószerkesztő oldal, a projekt menedzsmenttel foglalkozó Asana, a Yahoo Mail, az online videókat készítő Animoto, az 1Password, a CloudOn, a Fedex és a Fargo.

Néhány sornyi kóddal, mondja a Dropbox, a fejlesztők beágyazhatják az új Datastore API-t iOS és Android applikációkba, valamint bármibe, ami Javascriptet használ. A mentési és szinkronizálási tevékenységek online és offline is működnek és beépített konfliktuskezelő is van a felhasználók biztonsága érdekében. Az eredmény az, magyarázza a Dropbox, hogy elkezdhetsz egy játékot az Android okostelefonodon, amíg közlekedsz, és befejezheted az iPad készülékeden, amint hazaértél. Vagy az online létrehozott teendőid listáját szinkronizálhatod egy alkalmazással a telefonodon.

screen-shot-2013-07-09-at-11-56-34-am

A cél az, hogy egyesítsék az adataidat egyetlen platformon – egy adat platformon –, nem egy merevlemezen vagy egy szoftver platformon. Másképp fogalmazva, lesz egy felület az iOS, Android vagy Windows versus Mac eszközein túl. Egy letisztult felhő platform.

„Annyi cégünk van, amelyek nagyszerű dolgokat hoznak létre, de csak egymással harcolnak”, mondta Houston.

Most úgy tűnik, a Dropbox veszi fel a kesztyűket mindegyikkel szemben. Ugyanis lássuk be, ha a Dropbox sikeres lesz, ez az új platform lehet a „végső”. Hiszen nem az érdekel igazából, hogy hol vannak az adataid, hanem az, hogy elmentetted és ahol van, biztonságban van, valamint bármikor és bárhol hozzá tudsz férni, amikor és ahol akarsz. Ennek a platformnak jó esélye van rá, hogy mindezt elérje – sokkal jobb, mint bármely másiknak, amely akár egyetlen, egy egész osztályt vagy egy sereget kitevő eszközzel van összekötve.