A Google is létrehozott egy szolgáltatást, amellyel jegyzeteket tudunk készíteni: megérkezett a „Keep”. A Google Notebookkal ellentétben ez egy Google Drive alkalmazás (habár a Drive integráció egyelőre nem elérhető), nincsen benne rich-text szerkesztő és mobilra is optimalizált – foglalja össze a Googlesystem.blogspot.hu.

Már használható az Android alkalmazás és az asztali kliens is. A szolgáltatás „sticky note” hatású. Választható a jegyzetek színe, amelyekhez hozzáadhatunk szöveget, képet, listákat és videó felvételeket is. Ezek automatikusan szöveggé átalakítva jelennek meg a mobil alkalmazásban. Továbbá rendelkezésünkre áll mindkét felületen a rácsos („grid”) és a listás nézet is.

google-keep-mobile

Ugyanakkor néhány funkció, amely a Google Notebookban elérhető volt, itt hiányzik: a címkék, a kommentek, a rich-text szerkesztő, a megosztási lehetőség, stb.

Mindez voltaképp megfelel a Google által tett nyilatkozatnak, miszerint a Keep lényege, hogy gyorsan és egyszerűen tudjunk jegyzetelni, amint eszünkbe jut valami. Nem utolsósorban pedig a feljegyzéseink biztonságban eltárolódnak a Drive-ban is és szinkronizálva lesznek minden eszközünkön.

google-keep-site

Valószínű egyébként, hogy a Google Keep egy fájlként fog megjelenni a Drive-ban, hogy megoszthassuk majd másokkal, hozzáadhassuk egy mappához, letölthessük, stb.

Egyelőre a Keep az egyetlen olyan Google Drive szolgáltatás, amelynek Android alkalmazása több funkcióval rendelkezik, mint az asztali kliense.