A Google bejelentette a Web Designer indulását, egy új eszközét, mellyel interaktív HTML5 oldalakat és hirdetéseket lehet felépíteni. A cég a termékről először júniusban ejtett el néhány szót, ám azóta hallgatott. A Web Designer, mely a Google szerint „profi minőségű dizájn eszköz” már hivatalosan is elérhető publikus béta állapotban és letölthető Macre és Windowsra is – írja a TechCrunch.

A Web Designer a célból jött létre, hogy megkönnyítse a hirdetők dolgát, amikor HTML5 hirdetéseket kell készíteniük mobilra és asztali kliensre. Mostanáig arról panaszkodtak, hogy „nem voltak meg a szükséges eszközök, amelyekkel egyszerűen lehetett volna olyan tartalmat fejleszteni, amely illeszkedik a mai képernyőkön átívelő élményekhez”. A Web Designer éppen ezen élmények megszületését célozza meg.

A termék lényegében egy vizuális eszköz, de belevetheted magad a JavaScriptbe és a CSS-be is, hogy finomítsd az oldalad különböző aspektusait. A Web Designer lehetővé teszi, hogy manipuláld az összes kódodat közvetlenül a beépített szerkesztőből és mindennek megnézheted a gyors előnézeti képét az összes böngészőben is, amelyet telepítettél.

A megszokott vizuális dizájn eszközök többsége elérhető benne, amelyeket már feltehetően ismersz. Az érdekesebbek között van a ceruza vagy toll eszköz a szabadrajzoláshoz, valamint egy idővonal az animációk kezelésére. A Web Designerben emellett 3D tartalmat is előállíthatsz a CSS3 erejének kihasználásával, valamint várnak még rád előre beépített komponensek csomagjai galériákhoz, térképekhez és beágyazott YouTube videókhoz.

8-4-advanced_view_8 (1)

Az animációk kapcsán megemlítendő az applikáció egy fontos funkciója. A Web Developer része a „Qucik mode”, azaz gyors mód az animációk jelenetről jelenetre történő felépítésére és egy haladó mód, amellyel a dizájnerek még több beállítással élhetnek az oldal minden egyes elemét illetően.

Mindamellett meg kell jegyeznünk, hogy az olyan projektek, mint az Adobe Muse, a Reflow és mások, szintén tartalmazzák a Web Designer funkcióit. Utóbbi ingyenessé tételével azonban a Google érzékelhetően nyomást gyakorol e piac szereplőire.