Bár a Facebook erősen pályázik arra, hogy a legfontosabb hírforrás legyen, egy japán app a jövőben könnyen jelenthet veszélyt a social media óriásra, miután piaci értéke átlépte a félmilliárd dollárt.

SmartNews

A piacon viszonylag újdonságnak számító, 1500 hírforrásból táplálkozó SmartNews-t eddig 20 millióan töltötték le, felhasználói száma pedig hamarosan növekedhet, köszönhetően a legutóbb összegyűjtött 38 millió dolláros támogatásnak. Az új összeget az alkalmazás fejlesztői leginkább arra akarják fordítani, hogy mégjobban kilépjenek a hazai pályáról. Az új összeggel együtt a SmartNews eddig összesen 90 millió dollárnyi támogatást kapott, piaci értéke a legutóbbi becslések szerint akár 600 millió dollár is lehet – ami óriási fejlődés a tavalyi 320 millióhoz képest.

Az előző adománygyűjtés során az applikáció fejlesztői már kommunikálták azt, hogy az összeget úgy akarják felhasználni, hogy minél jobban elérjék az amerikai közönséget is, ám végül akkor inkább továbbra is Japánra koncentráltak, ahol 10 millió aktív felhasználójuk van – ez pedig már kedvező a hirdetők számára is, akik könnyedén helyezhetnek el hirdetéseket a felületeken és a cikkekben, akár videós tartalomként is. Nemzetközi szinten ez egyelőre még nem elképzelhető a SmartNews számára.

Ellentétben Facebookkal és az Apple News-zal, ahol sokszor emberi erőforrás válogatja a cikkeket, a SmartNews automatikus algoritmust fejlesztett ki erre, melyet az újabb összegből ugyancsak fejleszteni készülnek.

Forrás: TechCrunch