Az elmúlt hetekben az Instagram és a Twitter is elkezdett dizájnával olyan módon kísérletezni, melyek már nem helyezik előtérbe azt, hogy egy-egy profilnak hány követője van. A Facebookon pedig már jóideje igencsak nehéz megtalálni ezt az információt. Persze csak apró változásról van szó, dizájnelemek átrendezéséről és betűk méretének csökkentéséről, de a trend biztos: egyre kevésbé fogja látni a világ, hány követőnk van.

Nem újdonság ez a közösségi médiában. Régóta így van ez a Redditnél, ahol nem láthatjuk a követők számát – igaz, a szavazásokból származó Karma-szám viszont elég egyértelműen fel van tüntetve.

De miért is lehet ez jó? Már számos felmérés kimutatta, hogy a közösségi média használata eredményezhet depressziót, szomorúságot, magányt, irigységet, szorongást és az önbizalom csökkenését. Ez könnyen összeköthető lehet azzal, hogy immár számokkal láthatjuk azt, hogy ki mennyire népszerű, vagy ki teljesít jobban egy-egy platformon. A követők számának elrejtésével eme hatás mértéke csökkenhet.

Ám ne feledjük el, hogy ez a problémára nem teljes megoldás: a lájkok, reakciók, megosztások és kommentek továbbra is jól látható adatok, melyek ugyanúgy lelki nyomást gyakorolhatnak más felhasználókra.

Több ezren adják fel a közösségi médiát?

Ám az is igaz, hogy ezek a számok kevésbé irányíthatók – hiszen az, hogy kihez jutnak el bejegyzéseink, erősen múlik adott platform algoritmusától, mely egyrészt minden esetben folyamatosan változik, másrészt működését még a legszerencsésebb helyzetben is csak sejthetjük.

Ám nézzük meg az ügy másik végletét is – mi van, ha valaki éppen a social media segítségével tudja építeni önbizalmát és igenis fontos számára, hogy követőinek száma szem előtt legyen? Ugyanez mondható el az influencerekről is, akiknél az eladás első lépése az, hogy egy ügynökség vagy márka felfigyel követői táboruk nagyságára.

Hogy akkor mi lehet a megoldás? Egyszerű. A dizájnváltozás helyett lehet egyszerűen jobb lenne a felhasználóra bízni, hogy milyen adatot mutat meg önszántából, az ő kényelme és céljai szerint.

A The Next Web nyomán