A Kickstarteren felbukkant egy olyan konyhai eszköz, amire valóban illik az intelligens jelző.

Főzés közben gyakran más felé is figyelned kell, így rendszeresen előfordul, hogy odaégeted a vacsorádat? Az MIT (Massachusetts Institute of Technology, vagyis a Massachusettsi Műszaki Egyetem) most olyan serpenyőt fejlesztett, ami hasznos segítsége lehet minden kezdő és haladó konyhatündérnek.

kickstarter-serpenyo-mit

A projekt a Kickstarteren bukkant fel, a fejlesztés lényege pedig, hogy a serpenyő folyamatosan kommunikál egy okostelefonra készült alkalmazással, ami lépésről-lépésre segít minket abban, hogy tökéletes vacsorát szolgáljunk fel.

Az alkalmazásban olyan előre telepített recepteket találunk, mint például a gombás rizottó, a lazac, a palacsinta, vagy a sült fésűkagyló. A serpenyőben található hőmérséklet-érzékelőnek köszönhetően pedig az eszköz minden fontos információt továbbít az alkalmazás felé.

ezgif-optimize

A gyakorlatban (a leírás szerint) a főzés menete úgy alakul, hogy kiválasztjuk az appban, melyik ételt szeretnénk megfőzni, az edényünk segítségével pedig az alkalmazás folyamatosan tájékoztat minket arról, hogy mikor és milyen hozzávalót kell éppen beletennünk a serpenyőnkbe, vagy hogy mikor kell megfordítanunk a benne sülő húst.

Azok a szakácsok, akik nem akarják lépésről-lépésre követni a folyamatot, beállíthatják, hogy csak a serpenyő hőfokáról kapjanak értesítést. Az alkalmazás így figyelmeztet minket mind a túlforrósodásról, mind pedig arról, hogy kihűlt az eszközünk.

ezgif-optimize (1)

Az okosserpenyőt egyelőre rengetegen dicsérik a Kickstarteren, és a szükséges 30 ezer dollárból már több mint 8000 dolláros támogatást kapott.

Ha összegyűlne a sorozatgyártáshoz nélkülözhetetlen összeg, akkor az ígéretek szerint az eszközt 2015. augusztusától lehetne megrendelni 199 dollárért (csaknem 50 ezer forintért), de a türelmetlenebbek már januártól is hozzájuthatnak a prototípushoz, mintegy 2000 dollárért (körülbelül 490 ezer forintért).

(via)