A Google elindított egy ambiciózus Chrome kísérletet az új, „A Hobbit: Smaug pusztasága” című filmmel partnerségben. Elkészült azoknak a kézzel rajzolt térképeknek az interaktív, frissített verziója, amelyeket Tolkien az eredeti könyvekben szerepeltetett, és amelyekre a filmek is épültek. Ezek adnak útbaigazítást Középföldén és az emberek, tündék, trollok, varázslók és egyéb lények között, amelyek benépesítik – írja a TechCrunch.

Mindezt egy feltehetőleg tünde zene kíséri, s a narráció közben ráközelíthetünk Középfölde 3D-s térképére valahonnan a felhők felől, hogy megnézzünk három helyszínt (az ígéret szerint több is lesz). A zoom után többet is megtudhatsz a helyről, azt, hogy miért fontos és kik élnek ott. Emellett 3D-ben felfedezhető minden terület, ami CSS3-ban és WebGL-ben jött létre és úgy tervezték, hogy a Chrome Android verzióján futhasson, ezen technológiáknak köszönhetően. Ha érdekel a fejlesztői oldala a történetnek, ebben a blogbejegyzésben olvashatsz a háttérmunkáról.

Ez bevallottan egy demó és az új Hobbit film marketingjének egy promóciós darabja, ami decemberben érkezik a mozikba. Ám mindenképpen igaz, hogy szuper lehetőség ilyen modern web technológiákkal eljátszani és kézzel fogható bizonyítékot kapunk arra is, milyen erővel bírhat egy böngésző, különösen mobilon. Aki pedig Tolkien rajongó, az így is, úgy is megvette már az ötletet.