Az elmúlt napokban több ezer felhasználó jelentette az Instagram felé, hogy ki lettek zárva a fiókjukból, ami jó eséllyel arra utal, hogy illetéktelen felhasználók kezébe kerültek az érintett regisztrációk. Az elmúlt két hétben nem kevesebb, mint 798 tweetet írtak felhasználók a népszerű képmegosztó szolgáltatás Twitter-profiljának lehetséges fiókfeltöréssel kapcsolatban (júliusban ez a szám mindössze 40 volt), illetve hasonló bejegyzések tömegei jelentek meg a Redditen, sőt még a Google Trendek szerint is az átlagosnál többen kerestek rá augusztus 8 és 11 közt az „Instagram hack” szóösszetételre.

Augusztus elején jelentősen megszaporodtak a feltört Instagram-fiókok

Az érintettek beszámolói szerint egész egyszerűen megváltoztak a bejelentkezési adataikat, és nemcsak az e-mail cím, de a megadott telefonszám is, így lehetetlenné vált a megkaparintott fiókok visszaszerzése. Az esetek többségében ráadásul az újonnan megadott címek orosz doménekre vezetnek, így sokan az oroszokat sejtik az elharapódzó támadások mögött.

Azt ugyanakkor egyelőre senki nem tudja, hogy a feltételezett hackerek miképp szereztek hirtelen ennyi hozzáférést a fiókokhoz, viszont némi aggodalomra ad okot, hogy a megkaparintott fiókok tulajdonosai között akadnak jelentős követői bázist elérő influencerek is.

Forrás: Mashable