A hírek szerint Facebook jogvédett zenei tartalmak használatáról és publikálásáról tárgyal.

Ahogy a bejegyzéseknél óriási szerepet játszanak a képek, úgy a videóknál is óriási szerepet játszik a hang. Miután pedig a Facebook egyre nagyobb hangsúlyt fektet a videókra, a tartalomgyártók számára egyre problémásabb a kérdés, hogy honnan biztosítsanak jogvédett zenét. Nos, a Bloomberg értesülési szerint a Facebook már nagyban dolgozik az ügyön.

Bár a kék óriás már most is kínál háttérzenéket, azok leginkább ukulelére építenek és nem a legizgalmasabb tartalmak. A Facebook viszont jelenleg tárgyalásokat folytat több zenei céggel is, hogy a videókban jogvédett tartalmakat lehessen felhasználni.

A tárgyalások eddigi fő iránya az, hogy hogyan lehet a licenszmegállapodásokat még hatékonyabbá tenni és hogy a felhasználók által létrehozott tartalmakban miképpen védhető ki a szerzői jogok megsértése. A Bloomberg szerint a tárgyalásokon szóba került audio trackek felhasználása is.

Az újság szerint a Facebook nem csak azt szeretné elérni, hogy a videós tartalmak tartalmazhassanak dalokat, de arra is törekszik, hogy maguk a kiadók is publikáljanak professzionális videókat a platformon.

Vagyis a Facebook ezzel a lépéssel kicsit a YouTube ellen fordul, mely jelenleg a világ legnépszerűbb zenés csatornája, melyen a kiadók is hivatalos működtetnek hivatalos csatornákat, rengeteg tartalmat elérhetővé téve, sőt, sokszor ott debütálva őket. Ám ha a Facebook megfelelő szerződéseket köt, akkor az új dalok, videklipek és egyéb kontentek könnyen landolhatnak a kék óriáson.

A Facebook legutóbbi videós frissítéseiről itt olvashatsz:

Újonságok a Facebook-videóknál

A szerződés mind a Facebook, mind a felhasználók, mind pedig a kiadók számára új lehetőségeket biztosítana, még ha a szabályzások várhatóan szigorúak is lennének, hiszen minden bizonnyal ahogy a YouTube, úgy a Facebook sem engedné, hogy mindenki zenéjét szabadon használjuk fel. Főleg, ha befutnak a Facebook-hirdetések, amik által más szellemi terméke segítségével kereshetnének pénzt a felhasználók. A Facebook videós hirdetésekről itt írtunk:

Videóba ágyazott reklámok jönnek a Facebookon is

A Bloomberg cikkébe hangsúlyozza, hogy a megállapodás hónapokra lehet, de a hír mindenképpen érdekes új irányokba mutat.

A Facebooknak persze először jobb rendszert kell kidolgoznia a jogvédett anyagok ellenőrzésére, hasonlóan a YouTube Content ID-procedúrájához. Ám a tárgyalások híre azt mutatják, hogy minden bizonnyal már ezen is dolgoznak.

Forrás: Social Media Today