Mostanában néhány Pinterest felhasználó észrevette, hogy a cég animált GIF-ek megjelenítésével kísérletezik az oldalán, melyek ez idáig statikus képekként jelentek meg a felületen. A Pinterest reagált és közölte, hogy bizony érkezik a GIF-ek támogatottsága minden webes pinelő számára, a mobil felhasználóknak pedig még egy kicsit várnia kell – írja a TechCrunch.

2014012301

A cég szerint körülbelül 1 millió felhasználó lát egy GIF-et minden nap a Pinteresten és máris körülbelül 10 millió ilyen formátumú kép van szerte az oldalon. Ezek a pinek úgy tűnik, visszamenőleg válnak animált GIF-ekké.

Amikor pinelsz egy GIF-et Pinteresten, „play” (lejátszás) és „pause” (szünet) gombok jelennek majd meg a pin bal aló sarkában, magyarázza a Pinterest.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy Te döntheted el, a pined animált lesz-e posztoláskor vagy sem – helyette a lejátszás gomb mindegyik az oldalon található GIF-en látható lesz, a fő hírcsatornában, a kategóriák alatt és a keresési találatoknál. Másképp fogalmazva a Pinterest megőrzi korábbi küllemét (azaz a statikus képeket), de most már elérhető lesz az opció, hogy a lejátszásra kattinthass a GIF megtekintéséért ahelyett, hogy a kattintás elvinne az oldalra, ahol a tartalom tárolva van.

screen-shot-2014-01-23-at-2-23-50-pm

A GIF-ek igen népszerűek voltak eddig is a weben, de mostanáig a Tumblr volt a legismertebb közösségi szolgáltatás, ahol működött a megosztásuk. A Pinterest lépésével ez megváltozhat. (Különösen, mert a Tumblr forgalma manapság elég lapos.)

Közben a Facebook indította útnak az automatikusan lejátszódó videókat, amelyek néhányak szerint előfutárai lehetnek az animált GIF-ek támogatottságának. Viszont bár az igaz, hogy a közösségi háló technikailag bármikor lehetővé tudná tenni a GIF-eket, feltehetően nem akarná hígítani a felhasználó élményt a zajos és néha zavaró képekkel.

A Pinterest ellenben úgy tűnik, megtalálta az arany középutat.