Január 21-től érhető el a Facebook Community Actions elnevezésű funkciója, mellyel a kék óriáson a lokális ügyeket érintő petíciókat tudunk kezdeményezni.

A szolgáltatás egyelőre csak az USA-ban lesz elérhető, de várhatóan később az egész világon lehetővé teszik használatát.

A funkcióval bárki indíthat majd különböző petíciókat, melyekben megjelölhet nyilvános hivatalokat vagy szervezeteket, illetve ismerőseit is, hogy azok is tudják segíteni az ügy sikerét. A támogatók egy speciális oldalon tudják megosztani nézeteiket egymással, a petícióval kapcsolatban pedig létre lehet hozni eseményeket és adománygyűjtést is.

A Facebook eddig is jól bizonyította, hogy alkalmas tömeges ügyek elindítására és protezsálására is. Gondoljunk csak az egyiptomi lázadásokra, a márciusi Women’s March felvonulásra az USA-ban, vagy akár magyarországi tüntetésekre.

A petíciók pedig igencsak fontosak az emberek számára – gondoljunk csak a Change.org oldalra, ahol tömegével jelennek meg újabb és újabb kezdeményezések. Minden bizonnyal ennek az oldalnak a szerepét szeretné most felvenni a Facebook.

Persze vannak veszélyek is, hiszen a Facebook népe sokszor tud nem megfelelően használni egy funkciót. A Facebook elmondásra szerint erre is fel van készülve: a petíciók jelenthetők lesznek, kifejlesztettek figyelésükre egy algoritmust és emberi erőforrások segítségével is figyelik majd a fejleményeket.

A Facebook pedig már most tett néhány intézkedést, hogy az emberek ne tudják áthágni a szabályokat, így védelmet biztosítva a felhasználóknak: nem taggelhetik Donald Trumpot vagy Mike Pence alelnököt. Így nem lehet majd petíciót indítani lemondatásukért.

Forrás: The Verge