Ennek biztosan nem örül majd a Youtube.

Már régóta vártuk, mikor csinál pénzt a Facebook a videókból – nos, ez is elérkezett, ugyanis már el is kezdte tesztelni a videós hirdetéseket. Mindezt olyan partnerekkel, mint az NBA vagy a Fox Sports. Ezzel a lépésével valószínűleg hamarosan komoly terhet rak a Google tulajdonában lévő Youtube-ra, ahol már elég régóta futnak a videós hirdetések egy-egy lejátszás előtt.

Egy ideje már ajánl a Facebook új videókat egy-egy megnézése után (ahogyan ezt a Youtube is megteszi évek óta). Hamarosan pedig megjelennek a videós hirdetések is a közösségi oldalon, amelyek két videó megtekintése között futnak majd, ellentétben a Youtube rendszerével, ahol a pre-roll megoldással találkozhatunk.

A Mashable azt írja, hogy a Facebook ezen hirdetési bevételek 45 százalékát megtartja, és azon partnereké az 55 százalék, akiknek a videóit az ajánlott videók közül megnézik, attól függően, hogy a felhasználók mennyi időt töltenek ezek megnézésével. Érdekességképp, a Youtube standardja is a 45/55-ös felosztás.

A most elinduló teszteken csupán néhány tucat prémium partner vesz majd részt.

facebook-video-hirdetes

A Facebookon a videók nem is teljesítenek egyébként olyan rosszul, sőt, az elmúlt egy évben robbanásszerűen megemelkedett a forgalmuk, hiszen naponta mintegy négymilliárd megtekintést tud felmutatni a Facebook. Igaz, ehhez érdemes hozzátenni, hogy már 3 másodperces lejátszást is megtekintésnek számol a közösségi oldal, míg a Youtube-nál ehhez legalább 30 másodpercnek kell eltelnie.