A nő perel, mert olyan fotókat is feltettek róla a Facebookra a tudta nélkül, amin csak melltartót és bugyit visel.

Sondra Arquiett pincérnőként dolgozott, amikor még 2010-ben letartóztatták, mert drogügyletbe keveredett. A nő elismerte a vétkességét az összeesküvésben, és mindenben együttműködött a DEA-val (Kábítószer-ellenes Hivatal), ennek keretében átadta a szervnek a mobiltelefonját is, és beleegyezett, hogy a nyomozók minden, azon található információt felhasználjanak a nyomozás sikeressége érdekében.

sondra_fb

Ennek keretében a DEA létrhezotott egy nyilvános Facebook-profilt a nő identitásával, Sondra Prince álnéven (a pincérnő a drogügyletek során ezt a nevet használta). Erre a profilra a nyomozók olyan képeket is feltöltöttek, amin Sondra kisfia, illetve az unokahúga is szerepelt, hogy az adatlap minél hitelesebbnek tűnjön. A DEA azonban itt nem állt meg: olyan fotókat is publikáltak a nőről, amin az csupán melltartót és bugyit visel.

Sondra Arquiett szerint viszont ez az intézkedés megsértette a magánélethez való jogát, és most 250 ezer dolláros (csaknem 60 millió forint) kártérítésre perli az amerikai kormányt.

A kormány elismerte, hogy a nyomozók hozták létre a profilt, azt viszont tagadták, hogy az azon szereplő információk, fotók nyilvánosak voltak. Bár az oldal már nem elérhető, de többek között a BuzzFeed és az Associated Press (AP) hírügynökség munkatársai is teljes betekintést nyertek az adatlapba – úgy, hogy nem voltak a nő ismerősei a Facebookon.

sondra_fb_2

Ami nagyon merész állítás, az az, hogy a kormány azzal védekezik, hogy miután a nő átadott minden, a mobilján található információt, ezzel le is mondott az azokkal kapcsolatos jogairól. Igaz, azt beismerték, hogy nem kértek, és nem is kaptak kifejezetten arra engedélyt, hogy a telefonon található képeket felhasználhassák a Facebookon.

A Facebook szabályzata tiltja, hogy egy harmadik fél nevében, annak engedélye nélkül hozzunk létre felhasználói profilt, a konkrét esetről azonban nem mondtak véleményt – írja a BBC.