Miután négy ontariói iskolaszék pert indított, amelyben azt állították, hogy a legnépszerűbb közösségi médiaalkalmazások károsítják a diákokat és megzavarják a tanulást, az egyik torontói középiskola több diákja azt mondta, hogy nem ért egyet a döntéssel. 

A torontói állami és katolikus iskolaszék, valamint a Peel és az Ottawa-Carleton állami testületek összesen mintegy 4,5 milliárd dollár kártérítést követelnek a Facebook, az Instagram, a Snapchat és a TikTok anyavállalataitól.

Az Iskolák a Közösségi Média Változásáért nevű új koalícióként felszólaló iskolaszékek egy sajtóközleményben azt mondták, hogy az alkalmazásokat „céltudatosan” úgy tervezték, hogy káros tartalmakat közvetítsenek a diákok számára. 

A koalíció szerint az alkalmazások olyan témákkal traktálják a diákokat, mint az öngyilkossági gondolatok, a drogok, az alkohol, az étkezési zavarok, a gyűlöletbeszéd és a szex. 

„A hallgatók figyelmi, tanulási és mentális egészségügyi válságot élnek meg a közösségi média termékek kényszeres használata miatt” – áll a közleményben.

A diákok nem teljesen így gondolják

Míg a CBC Toronto diákjai egyetértettek abban, hogy a közösségi média függőséget okoz, sokan nem tartják szükségesnek a pert. 

„A tanároknak több kezdeményezésre kellene törekedniük, hogy megpróbálják elvenni a telefonokat, ahelyett, hogy emiatt bepereljenek egy céget” – mondta Noah Batina, egy 12. osztályos diák. Batina azt mondta, elég idős ahhoz, hogy saját döntéseket hozzon a közösségi médiához való hozzáféréssel kapcsolatban. „Nincs szükségem arra, hogy valaki megmondja, mit fogyaszthatok és mit nem” – mondta. – „Azt hiszem, rajtam múlik, hogy válasszak.”

Marlie Aguinaldo számára az iskolaszék „kicsit messzire megy” a bírósági eljárásokkal. Bár gyakran nyomogatja a telefonját, azt mondta, hogy még mindig el tudja végezni a munkáját. „Nem értem, milyen negatív hatással lenne rám, ha még mindig sikeres vagyok az iskolában” – mondta Aguinaldo. 

Az alkalmazások negatív testképet hirdethetnek

Annamaria Gebril elmondta, hogy az alkalmazások olyan bejegyzéseket népszerűsíthetnek, amelyek negatív testképet okoznak fiatal lányokban. Gerbil azonban azt is mondta, hogy nem hagyja, hogy az online káros tartalmak „hatással legyenek rá, mint személyre”. „Ez végül is csak a közösségi média” – mondta.  

Más diákok, például Leah Leblanc azt mondta, hogy a közösségi média más trendjei veszélyes viselkedést is előmozdíthatnak, beleértve az önsértést is.  Szerinte a közösségi média megakadályozhatja abban, hogy produktívabb tevékenységeket végezzen, például könyvet olvasson.

Több diák azt mondta, hogy a Torontói Kerületi Iskolatanács már blokkolja a TikTokhoz való hozzáférést az iskolai WiFi-n. A Snapchat és az Instagram viszont továbbra is elérhető. 

Néhány diák azt is elmondta, hogy szüleik szerepet játszottak a közösségi médiához való hozzáférésük szabályozásában. Anthony Dinadis például nem használja a közösségi médiát szülei engedélye nélkül. A szüleinek lehetőségük van arra is, hogy az otthoni Wi-Fi szolgáltatójukon keresztül letiltsák internet-hozzáférését – mondta. 

Forrás: CBC