A verseny alapvetően egy jó dolog. Amikor a weben zajlik, akkor a konkurens felek arra kényszerülnek, hogy javítsanak a minőségen, legyenek relevánsabbak és kapcsolatba lépjenek a megfelelő látogatókkal. Ám van egy cég, amellyel nem akarsz versenybe szállni – a sajátod. A web marketing kannibalizmus akkor történik, amikor a közönségedet egynél több irányba lököd. Ahelyett, hogy egy tiszta utat biztosítanál nekik, amely finoman vezeti a látogatókat a cél felé, felfalod a saját eredményeidet. Jöjjön erre néhány példa a KISSmetrics blogjától!

Közösségi kannibálok: Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest, stb.

cannibalization_Facebook

Ahelyett, hogy forgalmat hajtanának a weboldaladra, a közösségi hálók eltéríthetik azt. Amikor egy látogató rákattint arra a bizonyos közösségi média ikonra, fel is falja a forgalmi statisztikáidat. Amint elhagyják az oldaladat, messzire kerülnek a termékeidtől vagy szolgáltatásaidtól és még távolabb a bevásárlókocsitól.

Amikor népszerűvé vált a közösségi média, sok weboldal tulajdonos rohant, hogy hozzáadja a közösségi média ikonokat a honlapjaihoz. De gondold végig: Miért akarod, hogy a látogatóid elmenjenek a Facebookra? Segíti ez az üzletedet?

A legtöbb esetben nem. Általában visszafelé hajtja a forgalmadat a konverzió csatornájában.

A YouTube kannibál: a videóid felfalják a forgalmadat

cannibalization_YouTube

Ha belinkelsz egy YouTube videót az oldaladon, elküldöd az embereket egy oldalra, ami valószínűleg nem küldi vissza őket hozzád. Még ha be is ágyazod a videókat a YouTube használatával, valószínűleg látogatókat veszítesz.

Phil Nottingham 95 céget vizsgált meg a YouTube-on, amelyeknek összesen volt 900 millió megtekintése. Az átkattintási arány YouTube-ról a vállalatok weboldalaira csak 0,72 % volt. Tehát ne várj sok hivatkozási forgalmat erről az oldalról! A YouTube elég jól megtartja a látogatóit.

Használj olyan videó szolgáltatást, mint a Viddler vagy a Vimeo, ha videók közzétételéről vagy beágyazásáról van szó! Míg a YouTube egy óriási közösség és egy népszerű keresőmotor, kivéve, ha van egy valódi YouTube stratégiád, jobban jársz, ha máshol foglalkozol a videóid kezelésével.

Figyelem kannibálok: az oldalad önmagával harcol a látogatók figyelméért

cannibalization_clutter

Egy remek oldal egy témára fókuszál, egyetlen egyértelmű „call-to-action” használatával. Ennek ellenére sok oldal van, amelynek különböző elemi harcolnak a látogatók figyelméért különösen, ahogyan az oldalak „idősebbé” válnak, új dolgok kerülnek rájuk, de a régiek nem tűnnek el.

Ha egynél több kép vagy üzenet próbál a legkiemelkedőbb lenni, a látogató figyelmét ide-oda rángatod az oldalon, ami elterelést és zavarodottságot okoz. A különböző elemek egymást rágják meg, megelőzve, hogy egy aspektus a reflektorfénybe léphessen.

Kulcsszó kannibálok: az oldalaid egymással versenyeznek

Egy nagyszerű weboldal olyan aloldalakból áll, amelyek bizonyos témákra koncentrálnak. Ideális esetben az oldaltérképet is úgy tervezik, hogy közben a látogatókat és a kulcsszavakat tartják észben. Ha nem választasz ki specifikus kifejezéseket vagy egy oldalon egynél több kifejezésre targetálsz, azzal felhígítod a hatást, amit elérhetsz. Jobb az első oldalon megjelenni egy kulcsszó kapcsán, mint a másodikon sok miatt. Lehetséges, hogy a honlapod a saját forgalmát űzi el és nem is tud róla.

Minél szűkebben fókuszálsz a kulcsszavak használatára az oldalaidon, annál jobb. Az ötlet lényege az, hogy minden egyes oldalt irányítottabbá tegyünk azzal, hogy nem használjuk más aloldalak célzott kulcskifejezéseit. Más szóval: kerüld a kulcsszavak átfedését!

Amikor a közösségi média kannibalizmus egy jó dolog

Ha valóban aktív vagy egy közösségi hálózatban, akkor hajrá, használd a megfelelő ikonokat! Ám tedd finoman (javasolt hely a lábléc) és nem szükséges a vizuális kiemelés sem (nem kell élénk színekben pompázniuk egészen addig, míg a látogatók meg nem találják azokat).

Itt egy még extrémebb példa: Ha az oldalad egy szimpla online brossúra blog nélkül, de van egy élő Facebook hírfolyamod, a látogatók talán jobban megismerhetnek Facebookon. Nem az az ideális, ha szándékosan másik weboldalra hajtod a forgalmadat, de ha az oldalad elköteleződés híján van, jó ötlet lehet.

Hogyan kerüld el a kannibalizmust a web marketingben?

Ahelyett, hogy önmagaddal szállsz versenybe és megeszed a saját marketing stratégiádat, kövesd ezeket az alapelveket:

  • Vezesd a közönségedet a közösségi hálózatokból az oldaladra, ne fordítva!
  • Tartsd a videókat megtekintőket az oldaladon és messzire a YouTube-tól!
  • Minden egyes oldal egy egyszerű üzenetre és egy „call-to-action”-re fókuszáljon!
  • Minden egyes oldal egy kulcsszóra fókuszáljon!

Ez a nagy titkok egyike: ne versenyezz a saját marketingeddel vagy felfalod a befektetésed megtérülését!