Az étterembejárás már nem olyan, mint régen. Vagy van valaki, aki az okostelefonjába hablatyol melletted, vagy a partneredet jobban érdekli a Twitter, mint, hogy udvarias beszélgetésben vegyen részt (manapság hiába vagyunk jelen, a valódi beszélgetésnek nyoma sincs). Miután zavarta, hogy a vacsorapartnerei az okostelefonjukkal vannak elfoglalva és nem egymással, egy izraeli vendéglős úgy döntött, hogy egy kis ösztönzést ad nekik a „kihúzzák a kábelt” – írja a Fastcoexist.com.

Egy étterem közel Jeruzsálemhez radikális lépést tett, hogy rávegye a vendégeit a telefonjaik kikapcsolására. Aron Heller, az Associated Press számolt be az „Abu Gosh” kezdeményezésről, ami 50%-os kedvezményt biztosít azoknak a vendégeknek, akik felhagynak a telefonálással és az SMS-ezéssel, hogy több időt töltsenek egymással szemtől szemben.

3023124-poster-p-dinner

Jawdat Ibrahim, a tulajdonos nyilatkozott Hellernek arról, mennyire zavarta, hogy az asztalainál úgy ültek az emberek, hogy közben nem beszélgettek egymással és az ételhez is alig értek, mert Facebookon éppen valami érdekesebbet találtak. „A technológia egy nagyon jó dolog. De amikor eszel és különösen, ha a családoddal vagy a barátaiddal vagy, nem várhatsz fél óráig, hogy csak aztán élvezd az ételt és a társaságot” – mondja Ibrahim.

Az nem egyértelmű, hogy az ötlet gazdaságilag is nyereséges lesz-e hosszú távon. Ibrahim ugyanakkor 23 millió dollárt nyert az Illinois állambeli lottójátékon az 1980-as években, így megengedheti magának, hogy egy kicsit kísérletezzen. Ő maga azonban mindenképpen azzal számol, hogy az ötletet felkapják és bevonzhat további vevőket is.

Ki tudja? Talán a mobil lesz az új dohányzás: valami, amibe egy ideig beletörődünk, aztán egy napon valami változni fog.