Az orosz versenyhatóság (Federalnaja Antimonopolnaja Szlúzsba – Federal Antimonopoly Service of Russia; FAS) a trösztellenes törvények megsértésével vádolja az Apple-t, és bírság kivetését helyezte kilátásba az amerikai technológiai konszern ellen.

A hatóság keddi közleménye szerint az Apple visszaél erőfölényével az iOS operációs rendszeréhez készült alkalmazások piacán. A hatóság jelezte, hogy az esetleges bírság mértéke a folyamatban lévő közigazgatási vizsgálat eredményétől függ.

„Az Apple megtiltja az iOS-alkalmazások fejlesztőinek, hogy az alkalmazáson belül tájékoztassák az ügyfeleket arról, hogy a vásárlásokért az AppStore-on kívül is lehet fizetni, vagy alternatív fizetési módokat lehet használni” – írja a FAS közleményében. Az Oroszországban érvényes szabályok szerint pedig az ügyféladatokat oroszországi szervereken kell tárolni, az orosz hírközlési szabályozó hatóság kérésére törölni kell a kifogásolt tartalmakat, és helyi irodákat kell nyitni az országban.

Az orosz hatóság fellépése emlékeztet az iPhone-gyártó ellen indított európai uniós trösztellenes eljárására. Az Európai Bizottságnak az Apple ellen indított nagy horderejű eljárása során nagy visszhangot keltett, amikor versenytől „tisztességtelenül védett” és „zárt ökoszisztémának” nevezte a vállalatot.

Másrészt az intézkedés jól beleillik a külföldi technológiai cégek oroszországi befolyásának visszaszorítását már régóta célzó, ám az ukrajnai háború óta fokozódó erőfeszítések közé.

Az Apple mellett már a Zoom és a Google is az orosz hatóságok célkeresztjébe került. Hétfőn például Oroszország 370 millió dolláros bírságot szabott ki a Google-ra, amiért az indoklás szerint többször megtagadta egyes kifogásolt tartalmak eltávolítását.

Forrás: MTI