Nincs egy napja, hogy arról számoltunk be, hogy Pápua Új-Guiena kormánya a Facebook egy hónapos letiltása mellett döntött, miközben azon gondolkodnak, hogy saját közösségi oldalt hozzanak létre. És máris itt a következő hír, ami egészen abszurdnak tűnik: Kenyában konkrétan külön engedélyhez kötik, hogy valaki videót publikáljon az interneten, ha pedig valaki megszegi ezt a törvényt, az igen komoly büntetésre számíthat.

Nem vicc: az új szabályozás május 28-án lépett érvénybe, és kimondja, hogy tilos videót közzétenni vagy élőben közvetíteni a közösségi oldalakon, vagy bármilyen más netes felületen, legyen szó az Instagramról vagy akár a YouTube-ról. A tiltás alól pedig csak azok mentesülnek, akik engedélyt, vagy ha úgy tetszik, jogosítványt kapnak arra, hogy bármit feltöltsenek, amit a kenyai Filmügyi Tanács biztosít a felhasználóknak – arról viszont egyelőre nem tudni, hogy ehhez milyen feltételeknek kell megfelelni.

Ha pedig valaki megszegi a frissen életbe lépett törvényt, az magyar szemmel nézve is kifejezetten súlyos büntetésre számíthat, hiszen a videók engedély nélküli feltöltéséért  átszámolva 260 000 forintos bírság jár, rosszabb esetben pedig öt év egy kenyai börtönben.

Forrás: The Next Web