Kizsákmányolás és rossz mentális munkakörülmények miatt perli egy kenyai férfi a Metát, és a vállalattal szerződésben álló Samát. Utóbbi a Meta alvállalkozója, ők végzik a tartalmi moderálás egy részét a közösségi oldal számára. Daniel Motaung azt mondja, hogy óránként körülbelül 2,20 dollárt, azaz nagyjából 800 forintot kapott a munkájáért, amely során gyerekbántalmazásokat és lefejezéseket kellett néznie. Azt mondja, hogy az álláshirdetésekben szó sem volt ilyen jellegű tartalmakról, és megfelelő segítséget sem kapott, hogy a mentális egészségét megóvja. 

Nairobi

A Meta nem kívánta közvetlenül kommentálni a keresetet, de korábban azt mondta, hogy „komolyan” veszi a felelősségét a tartalmat áttekintő emberek iránt, és megköveteli partnereitől, hogy „iparágvezető fizetést, juttatásokat és támogatást nyújtsanak”. Nem ez az első eset hogy alvállalkozók alkalmazottai a munkakörülményekre panaszkodnak. 

A Facebook több ezer moderátort alkalmaz a felhasználók vagy mesterséges intelligencia-rendszerek által megjelölt tartalmak áttekintésére, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az sérti-e a platform közösségi szabványait, és szükség esetén eltávolítsa azokat.

Montaung azt mondja, hogy a legelső videók között, amit a munkábaállása során végig kellett néznie, egy élőben közvetített lefejezés szerepelt. Úgy jellemezte a munkáját, hogy olyan, mint egy horrorfilm. Gyakran vannak olyan álmai, amelyben ő az áldozata mindannak, amit munka közben lát. A férfit Dél-Afrikából toborozták és szállították Kenyába, ahol rossz munkakörülmények között tartották, és esélye sem volt kilépni. Szerinte ez az embercsempészet vádját is kimeríti. 

A Sama viszont úgy gondolja, hogy a hirdetésekkel nem vertek át senkit, munkaerő minden tagjának versenyképes bért, juttatásokat, előrelépési lehetőséget, valamint erőteljes mentális egészségügyi és wellness programot biztosított.

Forrás: BBC