A folyamat elkezdődött – a Facebook elköszön a szponzorált sztoriktól. 2014. április 9-e után már nem hozhatsz létre ilyen hirdetési egységet. Még anno 2011-ben gondolta úgy a cég, hogy jó ötlet lesz a bejelentkezéseket és lájkokat közösségi ajánlásokként felhasználni – írja a MarketingPilgrim.

A koncepció logikus volt. Tudjuk, hogy az emberek hajlamosabbak egy ajánlás hatására cselekedni, ha az egy ismerősüktől származik. Ezért, ha a kedvenc nagynénink imádja a sarki kávézó eszpresszóját, hát nekünk is ki kell próbálni. A gond az, hogy normális esetben az emberek fizetést kapnak egy-egy termék ajánlásáért cserébe. Vagy legalább engedélyt kérnek tőlük, hogy idézzék őket egy hirdetésben. A Facebook nem fizetett és nem is kért engedélyt – nagyjából így történt. Azt mondták, az, hogy nyilvános kommentet hagysz magad után, az már önmagában jelzi, hogy engedélyt adsz a felhasználásához. Az emberek pereltek, a Facebook engedett, de nem adta fel a harcot.

sponsored-stories-Facebook

A Facebook és Adatvédelem nevű oldalon közzétett poszt többek között a következőket tartalmazta:

„… Ahogyan korábban is, Te döntheted el, ki láthatja, amit Facebookon posztolsz, akár a hírfolyamban jelenik meg, akár egy hirdetés mellett, vagy máshol Facebookon. Meglátogathatod a Tevékenységnaplódat, hogy megnézd, ki láthatja a közösségi tevékenységeidről szóló sztorikat és megváltoztathatod a közönséget vagy visszavonhatod a lájkot vagy törölheted a tartalmat bármikor.

Továbbá megnézheted a „Hirdetések és ismerősök” beállításaidat, hogy limitáld, mikor társulnak a közösségi tevékenységeid az ismerőseidnek mutatott hirdetésekkel.”

Ha belegondolunk, amit itt írnak, nem egészen különbözik egy szponzorált sztoritól. Először is, hagyjuk el a „sztori” kifejezést. A hirdetések nem sztorik. Jancsi és az égig érő paszuly egy sztori.

„A közösségi kontextus – az ismerőseid közösségi tevékenységeiről szóló sztorik, mint egy oldal lájkolása vagy bejelentkezés egy étteremben – mostantól választható, az az, hogy megjelenjen-e az ismerőseidnek mutatott összes hirdetés mellett Facebookon.”

Mit jelent a „mellette”? Az oldalsáv mellé adnak még egy hasábot, hogy a közösségi kontextus ne konkrétan a hirdetés mellett jelenjen meg? És hogyan fog ez működni mobilon?

Mintha ez az egész több kérdést vetne fel, mint amennyit megválaszol. Még a végén kiderül, hogy nem arról van szó, hogy a Facebook meghajolna a közösség nyomására, hanem pusztán arról, hogy változtatnak az elnevezéseken és így akarják tartani magukat a bíróság előtt.