A Twitter új biztonsági intézkedést jelentett be, amelytől az reméli, hogy jobban fogja védeni a felhasználói fiókokat a hackeléstől és az illetéktelen belépésektől. Bejelentkezési vagy belépési azonosításnak nevezik a funkciót, amelyet ha egyszer bekapcsoltak, a felhasználót arra kérik majd, hogy ellenőrizze telefonszámát és email címét és így igazolja személyazonosságát – írja a The Next Web.

Figyelembe véve a legújabb adathalász eseteket, hackeléseket, az Anonymous és a Syrian Electronic Army akcióit, a Twitter elkezdett vizsgálódni, hogyan tudná biztosítani a felhasználók adatait és magánéletét. Miközben elismerik, hogy a legtöbb bejelentkezés „valódi fióktulajdonosoktól” származik, olyanokról is hall a Twitter, akiknek jelszava kiszivárgott.

account-security-cropped

Az új funkció folyamatosan válik elérhetővé a felhasználók körében, így ha még nem találkoztatok vele, legyetek türelmesek. Akiknél már látható és szeretnék is  bekapcsolni, azok a Beállítások oldalon érik el a funkciót, ahol pipát kell tenni az „Ellenőrző kód kérése regisztrációkor” előtti kis négyzetbe.

Ahogyan a Google azonosítási protokolljánál, amikor egy felhasználó belép, egy hat jegyű kódot kell begépelniük, amelyet SMS-ben küldenek meg a telefonjukra.

A Twitter azonban figyelmeztet, hogy a felhasználók ne vegyék ezt garanciának arra, hogy a fiókjuk soha többé nem lesz hackelés áldozata. Inkább célszerű egy erős jelszót is használni, hogy valóban biztonságos legyen a fiók.

A Twitter így fogalmazott a technikai részletekkel kapcsolatban:

„Ez a szolgáltatás a Twitterre épül SMS-en keresztül, ezért tudnunk kell üzenetet küldeni a telefonodra, mielőtt a bejelentkezési ellenőrzés lehetővé válik (amely nem feltétlen működhet minden mobil szolgáltatóval). Ugyanakkor a szerver oldali ráfordítások, amelyekkel lehetővé válik ez a funkció, zöld utat adtak ahhoz, hogy még több fiókbiztonsági fejlesztést szállíthassunk a jövőben.”

Tavaly áprilisban kezdte el a Twitter a kétlépcsős azonosítás tesztelését. Akkor a cég egyik szóvivője azt mondta, még nincs bejelentenivalójuk. A belépési azonosítás lehetővé tételével a Twitter csatlakozik olyan cégekhez, mint az Evernote és a Cloudflare, amelyek szintén hajtottak végre biztonsági intézkedéseket saját szolgáltatásukban.