Egyre nagyobbra dagad a Facebook körüli adatvédelmi botrány. Néhány hete a hírhedt Cambridge Analytica nevével fémjelzett tudósítások még csak 50 millió felhasználóról szóltak, mára viszont ez a szám kétmilliárdnál (!) is magasabbra emelkedett. Így kijelenthető, hogy gyakorlatilag az összes Facebook felhasználó adataival visszaélhettek.

“Hátborzongató, mi mindent tud rólad a Facebook” című korábbi bejegyzésünkből azt is megtudhatod, melyek ezek az adatok.

Újabb adatvédelmi kiskapura bukkantak

Az adathalászok visszaélését kizárólag azok a felhasználók kerülhették el, akik a “Ki kereshet meg a megadott telefonszámod alapján?” elnevezésű adatvédelmi beállításban módosították az alapértelmezett “Mindenki” értéket.

 

Mark Zuckerberg szerint ezt csak nagyon kevesen tették meg, így mintegy kétmilliárd felhasználó adatai került veszélybe.

Mit tudtak pontosan lehalászni?

Szerencsére nem arról van szó, hogy a kétmilliárd felhasználó összes adatát ellopták. A kiskapun keresztül ugyanis csak azokhoz az adatokhoz lehetett hozzáférni, amit nyilvánosan meg is osztottak a felhasználók.

Aki tehát letiltotta a funkciót, és semmilyen személyes adatot nem osztott meg magáról nyilvánosan, az ebben a visszaélésben biztosan nem érintett – derült ki az alapító Mark Zuckerberg nyilatkozatából.

Forrás: Mashable