Max Schrems adatvédelmi aktivista, a Noyb jogvédő csoport tagja kibővítette panaszát a Meta Platforms fizetős, hirdetések nélküli előfizetési szolgáltatásával kapcsolatban, és sürgeti a hatóságokat, vizsgálják ki, hogy a felhasználók milyen nehézségekkel küzdenek a nyomkövetés elkerülés során.

A Noyb novemberben azt mondta az osztrák adatvédelmi hatóságnak, hogy a Meta Európában elindított, hirdetések nélküli előfizetéses szolgáltatása egyenértékű azzal, mintha fizetni kell a magánélet védelméért.

A Meta szerint a Facebookra és az Instagramra vonatkozó szolgáltatás célja, hogy megfeleljen az uniós szabályoknak, miszerint a felhasználóknak választási lehetőséget kell adni, hogy adataik gyűjthetők-e és felhasználhatók-e célzott hirdetésekhez.

Azok a felhasználók, akik beleegyeznek a nyomon követésbe, ingyenes szolgáltatást kapnak, amelyet hirdetési bevételek támogatnak.

„Míg egy (ingyenes) kattintás elegendő a nyomon követéshez, a felhasználók csak akkor vonhatják vissza hozzájárulásukat, ha átesnek a fizetős előfizetésre való átállás bonyolult folyamatán” – mondta a Noyb közleményében. Sürgetik az osztrák felügyeletet, hogy kötelezze a Metát, hogy biztosítsa a felhasználóknak a beleegyezés visszavonásának egyszerű módját és a pénzbírság kiszabását.

A Meta megvédte előfizetéses szolgáltatását, mondván, hogy más szektorok is ezt teszik.

„Az előfizetés a reklámozás alternatívájaként egy jól bevált és gazdaságilag életképes üzleti modell, amely számos iparágra kiterjed, a hírkiadástól és a játékoktól a zenéig és a szórakoztatásig. Ezért hisszük, hogy ez a legjobb megoldás” – mondta a szóvivő.

A panaszt valószínűleg a Metát felügyelő ír adatvédelmi felügyelethez továbbítják, mivel európai központja ott van. Az ír adatvédelmi felügyelet határozata a 27 országból álló blokk egészére érvényes lenne.

Forrás: Reuters