A Harvard hallgatója – elmondása szerint – nem akart rosszat, a Facebook mégsem kért belőle.

Még májusban történt, amikor egy harvardi diák, Aran Khanna megalkotta a Facebookra a Harry Potterből ismert Tekergők térképét. A fejlesztés lényege az volt, hogy a Facebook Messengerben azt is lehetett látni, hogy az üzenet küldője éppen merre járt – állítólag pár méternyi pontossággal. A diák, elmondása szerint csupán egy biztonsági résre szerette volna felhívni a figyelmet.

dreamstime_s_38785298

Az alkalmazásnak viszont elég nagy sikere lett, több mint 85 ezren töltötték azt le, és olyan lapok írtak róla, mint a The Guardian, a The Daily Mail, vagy a Huffington Post. A Facebook érthető okokból nem díjazta a dolgot, és megkérték a diákot, hogy azonnali hatállyal állítsa le az alkalmazást.

Aran Khanna, mielőtt ezt megtette volna, írt egy blogbejegyzést, amiben leírta, miért is készítette el a Tekergők térképét, illetve azt is, hogy a Facebook kifejezett kérésére állította le azt.

Három nap múlva a diáknak már nem kellett bemennie dolgozni, ugyanis felhívták, hogy kitették őt a gyakornoki programból. Az indok szerint feltörte az oldalt, amivel súlyos etikai vétséget követett el.

A diák értetlenül állt a dolog előtt, hiszen szerinte nem tört fel semmit, a fejlesztést a saját profilján keresztül végezte el.

(via)