Hogy redukálja a valótlan, haszontalan tartalmak mennyiségét, a Facebook frissítette hírfolyam algoritmusát. Ezzel az olyan profilok “munkáját” kívánják visszaszorítani, melyek gyors egymásutánban osztanak meg rengeteg, valószínűsíthetőleg fake vagy káros tartalmat tartalmazó linket.

“Ahogy kutatásaink kimutatták, felhasználók egy kis csoportja rutinszerűen oszt meg hatalmas mennyiségű posztot naponta, hatékonyan spammelve mások hírfolyamát. További kutatásunk szerint az általuk megosztott linkek tartalma jellemzően gyenge minőségű, leginkább clickbaitekből, szenzációkból és téves információkból állnak. Ennek eredményeképp szeretnénk visszaszorítani ezen spammerek befolyását és elvenni a proritást azoktól a linkektől, amiket ők gyakrabban osztanak meg, mint a normál userek.” – nyilatkozta a Facebook.

Tehát, ahelyett, hogy bannolná ezeket a felhasználókat, a kék óriás inkább limitálja őket, csökkentve a nagyarányú aktivitást és a rendszer megkérdőjelezhető tartalmakkal történő elárasztásának lehetőségét.

De mi számít “hatalmas mennyiségű” posztnak?

Adam Mosseri, a Facebook hírfolyam alelnöke megadta a választ: ötven feletti poszt egy napon – bár nem minden spammer fogja érzékelni a limitálást. Mosseri megjegyezte, ez “mindössze egy jelzés a sok közül, amely befolyásolhatja az ilyen típusú bejegyzések rangsorolását”.

A frissítést kizárólag a linkekre alkalmazzák, vagyis nem lesz hatással sem az egyéni domainek és oldalak besorolására, sem pedig a fotókra, videókra, becsekkolásokra és státuszokra. Ettől függetlenül van értelme: az évek során a közösségi média platformok mind meghatároztak egy határértéket, hogy csökkentsék a spameket és a botok aktivitását. Twitteren például naponta “csak” ezer felhasználót követhetünk, a Facebook pedig a napi lájkok számát korlátozza. Az egyetlen hátulütője a posztok limitálásának az, hogy a kék óriás kissé maga ellen dolgozik ezzel, legfőbb célja ugyanis a lehető legtöbb idő eltöltése és legtöbb tartalom megosztása a platformon. Éppen ezért biztosnak kell lenniük abban, hogy kikötéseik valóban csak a spammereket fogják kiiktatni és nem korlátozzák a valódi júzereket – vagyis ha naponta legalább ötvenszer posztolunk, akkor ideje felmérni saját tevékenységünket.

A Facebook legutóbbi újítása is azt sugallja, mennyire fontosak számára az igazi, hús-vér felhasználók – illetve azok elérése: hirdetéseinkkel hamarosan családokat és lakóközösségeket is targetálhatunk:

Jön a családok és lakóközösségek targetálása Facebookon!

Forrás: Social Media Today