Barack Obama a legnépszerűbb államfő, de Ferenc pápát tartják a legbefolyásosabbnak a Twitteren.

Egy globális szintű kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy az állam- és kormányfők, illetve a miniszterek mennyire használják a Twittert. A csatorna állítólag “nélkülözhetetlen diplomáciai hálózat és kommunikációs eszköz” a politikusok számára is. Kiderült, hogy az ENSZ tagországának több mint kétharmadából használják vezető politikusok a Twittert.

A legtöbb követővel az amerikai elnök, Barack Obama büszkélkedhet (43.7 millió), őt követi Indonézia első embere, Susilo Bambang Yudhoyono (több mint ötmillió követővel), a harmadik helyen pedig az indiai Narendra Modi (körülbelül ötmillió követővel). Ha viszont azt nézzük, hogy Ferenc pápának több nyelven is van csatornája, akkor ezeket összeadva a katolikus egyház fejére nagyjából 14 milliónyian kíváncsiak, így akár ő is kerülhetne a második helyre.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-barack-obama-2-image4242643

Kettősség, hogy míg a török politikusok látszólag nem igazán vannak kibékülve a Twitterrel (csak 2014-ben többször attól volt hangos a sajtó, hogy be akarják tiltani azt), ők is használják, sőt, milliós táboruk van.

RT

Míg Barack Obama posztjait átlagosan 1442-en osztják meg újra, Ferenc pápa spanyol nyelvű közösségénél ez a szám meghaladja a tízezret, míg az angol posztoknál is meghaladja a hatezret. Venezuela elnökének, Nicolas Madurois bejegyzéseinek a retweet átlaga 2000.

Beszélgetések

A felmérések szerint Uganda miniszterelnöke, Amama Mbabazi a legcsacsogósabb, ő olyan sok embernek válaszol, hogy a bejegyzéseinek 95 százaléka arról szól, hogy reagál a többi twitteresre. A beszédesek közé tartozik még Ruanda, Ecuador és Norvégia vezetője, illetve a ruandai külügyminiszter is.

twitter

Ők nem

Európából csak San Marinonak nincs hivatalos jelenléte a Twitteren, Dél-Amerikából pedig Surinamenak (egykor Holland Guyana). Összesen 32 ország nincsen egyáltalán rajta, semmilyen hivatalos formában a Twitteren, ezek többsége Ázsiában, illetve Afrikában található.

Milyen nyelven?

A világ vezetői összesen több mint 53 nyelven csiripelnek, de az angol mindent visz: 234 csatorna, 530 ezer poszt, csaknem 80 millió követőnek.

A második leggyakrabban használt nyelv a spanyol, a harmadik helyre pedig a francia fért be.

Asztali gép vagy okostelefon?

A politikusok harmada (31 százalék) inkább asztali gépről posztol, 14 százalékuk pedig már csakis és kizárólag okostelefonjáról, vagy táblagépéről ír.

Veterán felhasználók

Az amerikai Obamának lett először, hivatalosan csatornája a Twitteren (még 2007-ben, szenátorként). De ebben az évben csatlakozott még Enrique Peña Nieto, Mexikó vezetője, és a belga miniszterelnök, Elio Di Rupo is a Twitterhez.