Több mint ötszáz fiókot törölt a Meta, amelyek egy Kínához köthető dezinformációs hálózathoz tartoztak. A fiókokkal azt a hamis hírt terjesztették, amelyben Wilson Edwards nevű svájci biológusra hivatkozva állították, hogy az Egyesült Államok beleavatkozott a covid-19 eredetét kutató vizsgálatokba. Az erről szóló hír a kínai sajtót is bejárta.

Wilson Edwards egy kitalált személy, nem létező biológus. A hír szerint ő azt állítja, hogy tudomása van arról hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol az Egészségügyi Világszervezetre, hogy a kutatók Kínát tegyék felelőssé a járvány miatt. A közösségi kampány, ami egyébként nem is volt túl sikeres, az Egyesült Államokban és Angliában, valamint Tibetben, Hongkongban és Tajvanban élő kínai közösséget célozta meg. A nem létező biológus fiókját a bejelentés előtt két héttel hozták létre, és mindössze három ismerőse volt. A neve nem szerepel semmilyen nyilvántartásban, és semmilyen tudományos munkához sem köthető, a svájci nagykövetség szerint  közleménye szerint nem létezik, ezért arra szólították fel a kínai hírcsatornákat, hogy haladéktalanul távolítsák el a bejegyzéseiket. 

A Meta is elkezdte vizsgálni az ügyet, eredményeik alapján a fiókok kínai minisztériumokig, és kínai állami infrastrukturális vállalatokkal kapcsolatban álló személyekhez vezethetőek vissza.  A Facebook közölte, hogy összesen 524 Facebook-fiókot, 20 oldalt, négy csoportot és 86 Instagram-fiókot távolított el, miután megvizsgálta a hamis svájci biológus körüli nyilvános jelentéseket.

Forrás: BBC